Dit was jullie Week van de Mobiliteit 2022

Tijdens de Week van de Mobiliteit zetten we naar goede jaarlijkse gewoonte zoveel mogelijk mensen #goedopweg. Tijdens dit festival van de duurzame mobiliteit werden over gans Vlaanderen tal van acties opgezet waarbij de publieke ruimte tijdelijk wordt veroverd door fietsers en voetgangers. Het hoogtepunt van de Week van de Mobiliteit was de Autoloze Zondag op 18 september 2022.

Week van de Mobiliteit

Van 16 tot 22 september 2022, met Autoloze Zondag in Brussel op 18 september, vond de Week van de Mobiliteit plaats. In heel Europa kunnen mensen tijdens de Europese Week van de Mobiliteit kennismaken met alternatieve vervoersmogelijkheden: carpooling, autodelen, fietsen, bussen, rolschaatsen … De Week van de Mobiliteit is een ideale gelegenheid om de balans op te maken van alle verwezenlijkingen en alle nieuwe perspectieven op nieuwe verbeteringen met het oog op een kindvriendelijke stad.

Bijna 70 % van de openbare ruimte is niet voldoende afgestemd op kinderen. Het wordt hoog tijd dat we onze pleinen en onze straten aanpassen aan kinderen en jongeren. Om kinderen veilig te laten circuleren in de stad en hen progressief meer autonomie te geven, is de ontwikkeling noodzakelijk van:

  • Pleinen en voetpaden waar ze veilig kunnen stappen.
  • Fietspaden waarop ze kunnen fietsen buiten het bereik van auto’s.
  • Kwaliteitsvol openbaar vervoer.

Strapdag

De Strapdag is de jaarlijkse autoluwe schooldag in Vlaanderen en Brussel die traditioneel doorgaat op vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit. Op deze dag stappen en trappen duizenden leerlingen naar school. De auto blijft aan de kant met een aangename, rustige schoolomgeving tot gevolg. Daarnaast heeft strappen positieve effecten op het fysiek en mentaal welzijn. Kinderen zitten fris en met een betere concentratie in de klas. Bovendien is het goed voor de ontplooiing van kinderen, bevordert het de sociale contacten en draagt het bij tot een beter klimaat. Via de campagne sensibiliseren en motiveren scholen alle ouders en kinderen om zich actief naar school te verplaatsen. Het stopt niet bij die éne dag, maar het is belangrijk om dit te blijven doen tijdens de rest van het schooljaar.

Autoloze zondag 2022

Dit jaar organiseerden 32 Vlaamse gemeentes en Brussel een Autoloze Zondag op 18 september. Het gaat onder meer om Aalst, Oostende, Lier, Bilzen, Mechelen, Vilvoorde en Brussel. Ook Tongeren, Leuven, Hasselt, Turnhout, Temse en Poperinge kozen voor een Autoloze Zondag, maar op een andere dag. Onder het motto ‘Auto’s verdwijnen, mensen verschijnen’, wordt koning auto tijdelijk gebannen. Op die manier krijgen bewoners en bezoekers alle ruimte om te fietsen, te skaten of rustig te wandelen. Met de actie vragen de deelnemers aandacht voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik.

Er was zoveel te doen, maar we geven graag enkele sfeerbeelden uit jullie Autoloze Zondag op 18 september 2022 mee:

Patrick van Katwijk, Koninklijk huisfotograaf, nam een foto van het Koninklijk echtpaar in Brussel.
In Kortrijk kon je tot wel 60 meter in de lucht fietsen.
In Ninove vond een ‘Kijk Ik Fiets!’ les plaats om stapsgewijs te leren fietsen van een loopfiets naar een fiets zonder steunwieltjes.
In Hasselt kon je je op ludieke wijze verplaatsen, inclusief go-carts.
Vilvoorde zette op meerdere sites in op leuke activiteiten, waaronder een fietsparcours met verkeersborden.
In Lokeren kon je racen om ballonen op te blazen bij hun fiets-o-meter.

30 dagen minder wagen

30 dagen minder wagen, laat je auto staan en bouw mee aan verandering, een actie van Netwerk Duurzame Mobiliteit. Op 22 september 2022 overhandigt Netwerk Duurzame Mobiliteit een rapport aan Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters met concrete beleidsaanbevelingen gebaseerd op jullie antwoorden in de enquêtes. Dit doen zij op hun inspiratiedag duurzame mobiliteit ‘Gedrag in verandering’. Dankzij jouw ervaringen en feedback geef je beleidsmakers trouwens rechtstreeks input voor meer duurzame mobiliteit en meer straten en wijken op mensenmaat. Hiermee sluiten zij de Week van de Mobiliteit af.

Gerelateerd nieuws

Lees voorgaande nieuwsberichten op onze website over Bike for LifeFiets met je stad of gemeente mee met ‘Bike for Life: een fiets voor iedereen’!Infosessie Bike for Life & Een terugblik op de infosessie ‘Bike for Life’.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be