Wetgeving Rookvrije Sportterreinen

Op 31 december 2024 wordt een nieuwe wetgeving van kracht die verder streeft naar een rookvrije generatie. De bestaande regelgeving voor rookvrije plaatsen wordt uitgebreid met een reeks extra openluchtlocaties: attractieparken, dierentuinen, speelterreinen, kinderboerderijen en sportterreinen. Binnen deze wetgeving geeft de overheid volgende definitie van een sportterrein: ‘een plaats waar, vanuit de aard en beoogde doelstelling, sport wordt beoefend en bekeken‘. Voorbeelden hiervan zijn onder andere voetbalterreinen, atletiekpistes, skateparken, tennis- en padelterreinen … Dit betekent dat hieronder niet de openbare wegen (bijvoorbeeld bij wielerwedstrijden), graspleintjes, parken, enzovoort vallen, waar je weliswaar ook aan sport kan doen.

Het geldende rookverbod dient duidelijk aangegeven te worden bij de ingangen van het betreffende terrein, onder andere door middel van rookverbodstekens. Het terras van een cafetaria die bij een sportinfrastructuur hoort, hoort onder de algemene regelgeving die van toepassing is op horeca-terrassen en valt bijgevolg buiten bovenstaande verstrengde wetgeving.

Meer info

Wil je meer info over het inrichten van een Rookvrije Sportclub of sportterrein, kijk dan op de website van Generatie Rookvrij. De vernieuwde wetgeving kan je raadplegen in het Belgisch Staatsblad.