Terugblik op de 16de Buitenspeeldag

Op woensdag 19 april 2023 trapten we het Buitenspeeljaar opnieuw op gang met een knaller van een Buitenspeeldag! Deze 16de editie plaatst buitenspelen nog eens extra in de schijnwerpers. Kinderen en jongeren werden op ludieke en uitdagende manier aangezet om buiten te sporten en spelen in hun onmiddellijke woonomgeving. In totaal waren er maar liefst 255 gemeenten en steden die de Buitenspeeldag hebben georganiseerd om dit te verwezenlijken, bedankt!

Buitenspelen voor verandering

De organisatie van de Buitenspeeldag zette de afgelopen paar jaar een verandering in. Weg van één dag volop buitenspelen, maar op naar 365 dagen buitenspelen. De Buitenspeeldag wordt dé dag waar het buitenspeeljaar op gang wordt getrokken. De kers op de buitenspeeltaart als het ware. Heel wat steden en gemeenten onderschrijven deze boodschap en maken actief werk van een speelbeleid op lokaal niveau. Ben je op zoek naar inspiratie rond buiten spelen? Check dan zeker de nieuwe website buitenspelen.be.

Geven jullie je mening en ervaring nog snel mee over de Buitenspeeldag 2023 via het evaluatieformulier? Deze wordt ASAP gecommuniceerd en mogen jullie bijgevolg binnenkort in je mailbox verwachten.

Actieplan ‘Mee(r) naar buiten?!’

Het grote buitenspeelonderzoek uit 2019 vertelt ons dat kinderen steeds minder in hun woonomgeving spelen. Er speelden in 2019 37% minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. Meisjes vanaf 9 jaar spelen opvallend weinig buiten en vooral in de dichtbevolkte en dichtbebouwde stedelijke wijken gaat het buitenspelen fors achteruit.

Met het actieplan ‘Mee(r) naar buiten?!’ wil Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle jongeren en kinderen ook op alle andere dagen van het jaar de deur uit krijgen. De tijd die kinderen en jongeren buitenshuis doorbrengen, daalt immers elk jaar opnieuw. De doelstelling is duidelijk: elk kind en elke jongere zou minstens twee uur per dag buiten moeten vertoeven. Het actieplan ‘Mee(r) naar buiten?!’ bouwt verder op het Vlaams Jeugd en kinderrechtenbeleidsplan (JKP) 2020-2024. Een van de decretale beleidsdoelstellingen van dat plan is het creëren van ruimte voor kinderen en jongeren, door gezonde en leefbare buurten te voorzien.

Enkele sfeerbeelden

Buitenspeeldag in Zwevegem
Sint-Gillis-Waas
Sint-Niklaas
Mol
Leuven
Duffel
Duffel
Lokeren ©Fleur De Backer
Lokeren ©Fleur De Backer
Sint-Gillis-Waas
Denderleeuw
Waregem
Leuven
Duffel
Duffel
Lokeren ©Fleur De Backer
Lokeren ©Fleur De Backer
Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be