Hoeveel happen tot een speelplek? De IJsjesnorm meet bereikbaarheid op smakelijke wijze

De IJsjesnorm

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar niet alle speelplekken zijn even gemakkelijk bereikbaar. Kind & Samenleving ontwikkelde drie vuistregels om ruimtelijke ordening en beleid op te baseren: 8-80-800. Achtjarige kinderen zouden zich autonoom moeten kunnen verplaatsen in hun buurt, zouden binnen de 80 meter van hun huis een stapsteen naar het speelweefsel moeten vinden én zouden in hun buurt een kwalitatieve speelplek van minstens 800m² moeten hebben. 

Aan de hand van een lekker ijsje proberen we die bereikbaarheid in kaart te brengen.

Bekijk zeker de video van het stappenplan (Goe Gespeeld!)

Met een ijsje in de hand vertrek je vanuit een belangrijke plek voor jou (je thuis, school, hobby, bij familie, vrienden …) en stap je richting een speelplek in de buurt. Onderweg geniet je van je ijsje, om bij aankomst te kijken hoeveel er nog overschiet. Is je ijsje op? Of heb je nog meer dan de helft over? Laat het ons zeker weten via onderstaand formulier.

Met de ijsjesnorm willen we op een informele manier meten hoe bereikbaar speelplekken in Vlaanderen zijn. Zo meten we niet in fysieke afstand, maar in de tijdsduur van een gemiddeld ijsje. Zoals een klein kind trager eet, maar ook trager stapt, zal een tiener al grotere happen en stappen nemen. Op die manier krijgen we uiteindelijk een beeld van de gemiddelde grootte van een ijsje bij aankomst per regio. Als de speelplek dicht in de buurt is en gemakkelijk bereikbaar, dan zal je aankomen met nog veel ijs over. Ligt je speelplek ver, of is het lastig om die speelplek te bereiken, dan zal je ijsje misschien al op zijn.

Campagnekalender

Vanaf de officiële lancering in mei zetten we alles op alles om verschillende doelgroepen over heel Vlaanderen te bereiken. Per maand focussen we op een ander publiek, maar geen nood: meedoen mag altijd! Het ingeven van je resultaten kan tot 15 september, daarna begint Goe Gespeeld! aan het verwerken van alle data om met de resultaten de lokale verkiezingen tegemoet te komen. De lokale besturen hebben een grote impact op hun eigen stad of gemeente en het verspreiden van informatie, om mensen te motiveren om deel te nemen.

Om de campagne met een knal te verspreiden, is er een nationale ijsjes(m)eetweek gepland van 27 mei tot 2 juni. Tijdens die week sporen we IEDEREEN aan om deel te nemen aan de IJsjesnorm. Door foto’s en video’s te delen met de #IJsjesnorm, kunnen we elkaar inspireren om deel te nemen en zo de impact van de IJsjesnorm te verspreiden over heel Vlaanderen. 

Wil je zelf op je sociale media de IJsjesnorm delen om je omgeving aan te moedigen om mee te doen? Dat kan! Wij voorzien enkele bestanden om mee aan de slag te gaan. Bekijk dan zeker het volledige communicatiepakket!
Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be