55 scholen ontvangen subsidies voor openstelling voor de buurt

Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts investeert meer dan € 6,5 miljoen zodat 55 scholen hun infrastructuur buiten de lesuren kunnen openstellen voor sportverenigingen, jeugdbewegingen en buurtinitiatieven.

Met dat geld kunnen de scholen bijvoorbeeld een afzonderlijke toegang voorzien of de kleed- en doucheruimtes aanpassen of een Finse piste aanleggen. Zo kan de infrastructuur ook ’s avonds of in het weekend gebruikt worden. Vlaanderen beschikt over maar liefst 19 miljoen m² schoolinfrastructuur. Tot nu toe is het multifunctioneel gebruik van al die infrastructuur echter vrij beperkt. De meeste scholen openen weliswaar de deuren voor andere functies en gebruikers, maar dit blijft vaak relatief kleinschalig. Dat is jammer, want er zijn ook veel verenigingen op zoek naar infrastructuur om bijvoorbeeld in de weekends te sporten, te spelen of samen te komen. De scholen zijn wel van goede wil, maar hun infrastructuur is vaak niet voorzien op gedeeld gebruik door derden buiten de lesuren.

Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts investeert nu meer dan € 6,5 miljoen om de infrastructuur van 55 scholen buiten de lesuren open te stellen voor sportclubs, jeugdbewegingen en buurtinitiatieven. Via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) gaat er meer dan € 4 miljoen naar 37 scholen in het gesubsidieerd onderwijs en GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap investeert meer dan € 2,5 miljoen in 18 scholen.

Met dat geld kunnen scholen investeren in een betere toegankelijkheid en meer gebruiksvriendelijkheid, of ze kunnen hun buitenspeelruimtes aanpassen. In totaal gaat het om 26 projecten uit het gewone basisonderwijs, 27 uit het gewone secundair onderwijs, 1 uit het buitengewoon basisonderwijs en 1 uit het buitengewoon secundair onderwijs.

Minister Weyts geeft ook aan dat er volgend jaar zeker een nieuwe oproep komt, zodat nog meer scholen financiële steun kunnen aanvragen om hun infrastructuur open te stellen voor verenigingen en initiatieven. Om in de gaten te houden dus!

Raadpleeg het overzicht van de financiële steun per school

Bekijk het volledige bericht