Datarapporten lokale vrijetijdsmonitor

Als je meer zicht wilt krijgen op het vrijetijdsgebeuren in jouw stad of gemeente, kun je een beroep doen op de lokale vrijetijdsmonitor. De data kunnen je ook helpen om bepaalde beleidskeuzes op het vlak van cultuur, jeugd en sport te onderbouwen. 

Vorig jaar werd er een bevraging verstuurd naar alle lokale vrijetijdsdiensten in Vlaanderen om data te verzamelen over het lokale vrijetijdsbeleid. Die data zijn ondertussen beschikbaar in een rapporteringstool. De laatste nieuwe datarapporten over het lokale sport- en vrijetijdsgebeuren werden gevisualiseerd door het projectteam van de lokale vrijetijdsmonitor. Al de datarapporten staan online op de website vlaanderen.be/vrijetijdsmonitor.

Op de overzichtspagina’s (bijvoorbeeld hier, met linken naar informatie over de cijfers, of bijvoorbeeld hier, met linken naar de interactieve rapporten) staan telkens de onder een bepaald thema ingedeelde indicatoren opgelijst. De interactieve rapporten worden gepubliceerd op een dashboard met inhoudelijk één of meerdere grafieken waar, op enkele uitzonderingen na, een benchmark tussen de gemeenten en twee referentiejaren mogelijk is.

Webinar

Op donderdag 7 december 2023 om 14.00 uur organiseert het projectteam lokale vrijetijdsmonitor van het Departement Cultuur, Jeugd en Media een webinar voor een toelichting over het gebruik van de datarapporten. Ze krijg je als sportfunctionaris of andere lokale vrijetijdsambtenaar uitleg over hoe jij deze data kan gebruiken voor jouw omgevingsanalyse en later ook voor het meerjarenplan.