Volkssportanimaties herleven in een nieuw jasje

Ondanks corona was 2021 toch een vrij succesvol jaar voor de volkssportanimaties van Vlas. Zo werden de animaties bijna drie keer zo veel ingezet in vergelijking met 2020, gingen ze internationaal, creëerden ze een extra animatie en werd de merknaam gewijzigd.

2021 was een belangrijk jaar voor de Vlaamse Traditionele Sporten vzw. In september werd er een volledige nieuwe huisstijl met een bijhorend nieuw logo en website gepresenteerd. Hun animaties konden natuurlijk niet ontbreken in deze make-over. Wat voorheen bekend stond als het Innovatief Animatie Aanbod (IAA) gaat nu door het leven als #volkssportanimaties.

Met de naam volkssportanimaties namen ze meteen ook een vliegende start. De Festivalwip was enkele dagen na de naamswijziging voor de eerste maal te gast bij het internationale, gerennomeerde Tocati festival in Verona. Op dit festival worden traditionele sporten van over de hele wereld voorgesteld. Op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vertegenwoordigde Vlas Vlaanderen dit jaar als ere-gast op het festival met boogschieten op de staande wip.

Tijdens het festival mochten hun schutters met de Festivalwip plaatsnemen op het fantastische plein “Piazza Delle Erbe”, een ereplaats binnen de oude stadsmuren. Jong en oud schoof met plezier 40 minuten aan voor een kans om te mikken op de hoofdvogel. De animatie en hun begeleiders maakten zelfs zo’n goede indruk dat een uitnodiging voor de jubileum-editie Tocati in 2022 al op zak is. Het wordt een best-of van de voorbije 20 jaar en het is dus een hele eer om tot dat selecte kransje te mogen toetreden.

Niet enkel de Festivalwip was enorm populair het voorbij jaar. De animatie Leukraak was dit jaar voor de eerste keer dé populairste animatie. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen heeft Vlas zelfs een tweede Leukraak ontwikkeld. Voor 2022 lopen de aanvragen ondertussen ook al vlot binnen, zo zal je hun animaties vaak zien bij de Buitenspeeldag in april of deze zomer op verschillende kampen, markten, (gemeentelijke) sportdagen en de Sportzomer van Sport Vlaanderen en Radio2.

Wil je één van de vijf Vlas-animaties ook op jouw evenement? Neem dan zeker een kijkje op www.vlas.be/animaties.