Verbreding Bewegen Op Verwijzing

Maatschappelijk werker Joost Bonte, kinesist Lieven Maesschalck, diëtist Michaël Sels en psychiater dr. Dirk De Wachter zijn de gezichten van de nieuwe Bewegen Op Verwijzing-campagne. De campagne, die start op 10 januari, loopt op sociale media en op de VRT, waar een tv-spot te zien is. Tot voor kort kon enkel de arts een verwijsbrief geven voor een Bewegen Op Verwijzing-coach. Maar dit systeem wordt uitgebreid: vanaf nu kunnen ook andere hulpverleners, zoals psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten, verpleegkundigen, … hun patiënten doorsturen. “Op die manier willen we nog meer mensen in beweging krijgen en de drempel verlagen om te starten met een actiever leven. Een Bewegen Op Verwijzing-coach kan je helpen om te starten én om vol te houden”, zegt minister Hilde Crevits. Van 2018 tot 2023 schakelden al meer dan 12.500 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in.

Meer willen bewegen is één ding, het ook effectief doén een ander. Soms is een klein duwtje in de rug nodig om in actie te schieten. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actieve(re) leefstijl. Het project, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Institituut Gezond Leven vzw in opdracht van het Departement Zorg, is bedoeld voor iedereen die moeilijk in beweging komt én blijft.

Een Bewegen Op Verwijzing-coach zorgt voor professionele begeleiding en een beweegplan op maat. De coach motiveert, ondersteunt en helpt waar nodig. Daarna is het aan de cliënt om te gaan bewegen. En dat kan soms simpel zijn: door al fietsend naar het werk te gaan, bijvoorbeeld. Of door een wekelijkse wandeling te maken met familie of vrienden. De coach weet ook welke activiteiten en sporten gemeenten en verenigingen aanbieden. Want ook zij doen mee aan Bewegen Op Verwijzing: in 82% van de Vlaamse en Brusselse gemeenten vind je deze begeleiding al.

Waarom een verbreding?

Wie beroep wil doen op een Bewegen Op Verwijzing-coach, heeft een verwijsbrief nodig. In eerste instantie werd die gegeven door de huisarts. Maar omdat het voor een goede preventieve gezondheidszorg essentieel is om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten, krijgen nu ook andere hulpverleners de kans om door te verwijzen. Dit zijn: podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, apothekers, diëtisten, psychologen, vroedkundigen en verpleegkundigen. “Door deze verbreding kunnen we een multidisciplinaire aanpak creëren en een groter aantal mensen helpen. Hulpverleners kunnen gemakkelijk doorverwijzen via de website van Gezond Leven of met een papieren verwijsbrief”, zegt Luc Lipkens, expert beweging bij Gezond Leven.

Bewegen Op Verwijzing werkt

Bewegen Op Verwijzing is geleidelijk aan gestart in 2017. Ook in het buitenland zijn er soortgelijke initiatieven, onder meer in Zweden. In de periode 2018 tot en met 2023 schakelden al meer dan 12.500 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in. In 2023 waren 6 op de 10 gesprekken met een deelnemer die recht had op een verhoogde tegemoetkoming.
Het project werd vorig jaar met de nieuwe beroepsgroepen uitgetest in 12 pilootregio’s. 92% van de deelnemers was tevreden met hun beslissing om deel te nemen. En de aanpak van de coaches wérkt: 75% van de participanten had op het einde van het traject de beweegdoelstelling volledig behaald en 17% gedeeltelijk. Die positieve cijfers worden nog eens weerspiegeld in het feit dat 8 op de 10 van de potentiële verwijzers in de toekomst gebruik willen maken van Bewegen Op Verwijzing.

Gerelateerd nieuws

Lees het voorgaand nieuwsbericht op onze website over Bewegen Op Verwijzing en BOV-coaches: Kiezen voor een actief leven wordt nog makkelijker: Bewegen op Verwijzing breidt uit.