Binnenkort een proefzone voor vrije zwemzones in jouw gemeente?

De Vlaamse Regering keurde op vrijdag 23 februari 2024 definitief de regelgeving goed dat drempels voor extra zwemlocaties verlaagt en lokale besturen de langverwachte bevoegdheid geeft om extra locaties te voorzien op hun grondgebied. De nieuwe categorie van zwemwater “vrije zwemzone” biedt lokale besturen de mogelijkheid om bijkomende locaties te voorzien waar zonder toezicht, doch met toelating, gezwommen wordt en waar geen voorzieningen zijn om het zwemmen te faciliteren OF om voorzieningen waar zwemmen buiten de openingsuren en zonder toezicht is toegestaan.

Proefproject in zomer 2024?

Vanaf zaterdag 9 maart 2024 is het mogelijk om een vergunning voor een vrije zwemzone aan te vragen. Naast de vergunning is er ook een akkoord nodig van de wateroppervlakbeheerder en dien je in het bezit te zijn van een goedgekeurde risicobeoordeling. Lokale besturen kunnen deze zomer mee instappen in een proefproject. Tijdens het proefproject bouw je mee aan de risicobeoordeling (o.a. uittesten en evalueren) en kunnen aandachtspunten en problemen uitgewisseld worden. Heb je interesse? Contacteer Departement Zorg via recreatiewater@vlaanderen.be.

Netwerk Lokaal Sportbeleid ondersteunt in deze testperiode met een leidraad (in ontwikkeling!) die lokale besturen enerzijds ondersteunt in de plaatsbepaling, exploitatie en communicatie bij vrije zwemzones en anderzijds helpt om de risicoanalyse via een vaste template aan Departement Zorg te bezorgen.

Dit kunnen zowel nieuwe zones zijn (rivieren, vijvers, plassen) als bestaande open zwemgelegenheden waar na de openingsuren zonder toezicht kan gezwommen worden.

Meer info over de gewijzigde regelgeving vind je in voorgaand nieuwsbericht.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid