Voorbereidingen volgende cursus zwembadcoördinator

De cursus zwembadcoördinator anno 2023 is volledig afgerond, nu ook de examens en herexamens (die dit voorjaar nog stonden ingepland) achter de rug zijn.

We kiezen er voor om in 2024 geen nieuwe cursus te organiseren. Maar het is wel tijd om vooruit te kijken naar een volgende editie.

Voorjaar of najaar 2025?

Normaal organiseren we de opleiding altijd in het najaar (tussen september en december). Gezien we 2024 overslaan, komen we dan uit in het najaar van 2025. Indien de nood aan de opleiding toch groot blijkt, dan vervroegen we met plezier de opleiding naar het voorjaar van 2025.

Heb je dus een specifieke reden om de cursus liever een semester vroeger op onze vormingskalender te zien verschijnen, laat ons dat dan voor 1 juli 2024 weten. Wil je gewoon je interesse al aangeven, ook al is dat voor het najaar, dan kan dat natuurlijk ook. We kunnen je dan persoonlijk aanschrijven als we alle cursusinfo hebben en de mogelijkheid tot inschrijven online staat.

De volgende cursus in jouw gemeente of zwembad?

Waar de volgende cursus zwembadcoördinator zal doorgaan, ligt nog niet vast. Omdat de vorige cursus Aalst als uitvalsbasis had, gaat de voorkeur nu wel een beetje naar een accommodatie in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant of Limburg.

De cursus omvat 76 lesuren, verspreid over 10 à 12-tal contactdagen (overwegend vrijdagen, uitzonderlijk één of twee zaterdagen). De vakken worden theoretisch gegeven, maar zijn zeker ook voldoende praktijkgericht door bijvoorbeeld een functioneel bezoek aan (de kelder van) het zwembad of door het effectief gaan testen van de waterkwaliteit van het lokale zwemwater. Deze vakken komen aan bod in de cursus:

  • Juridische aspecten, aansprakelijkheid en verzekeringen
  • Functioneel werken in een zwemgelegenheid
  • Waterkwaliteit
  • Organisatie en structuren in het zwembad
  • Beheersing van veiligheidsrisico’s in zwembaden
  • Sociale vaardigheden en leiding geven als Zwembadcoördinator
  • Organiseren van interne opleidingen als Zwembadcoördinator
  • Communicatie en promotie van het zwembad
  • Activiteitenaanbod in het zwembad
  • Publiek-Private Samenwerking (PPS) en zwembaden

Is jouw gemeente en/of je zwembad goed bereikbaar, heeft het een zwembad met een degelijk uitgerust theorielokaal (stoelen en tafels voor 20 à 24 cursisten, beamer, flipchart of whiteboard) en kan je dit op de nodige vrijdagen en zaterdagen in het voor- of het najaar aan ons ter beschikking stellen? Ook dan mag je ons een seintje geven.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jan Inghels
Jan Inghels Medewerker organisaties en events T 03 780 91 03 jan@lokaalsportbeleid.be