Asbestveilige lokale jeugd(sport)gebouwen - OVAM

Protocol asbestveilige lokale jeugdgebouwen

Ook in lokale jeugdgebouwen kan asbest verborgen zitten. Jeugdige longen zijn bijzonder gevoelig voor de blootstelling aan asbestvezels en dat kan op lange termijn gezondheidsrisico’s inhouden. Het is belangrijk asbestrisico’s in kaart te brengen op plaatsen waar kinderen en jongeren frequent hun vrije tijd doorbrengen.

In het voorjaar van 2024 ging het protocol ‘Asbestveilige lokale jeugdgebouwen’ van start. Dit is een ondersteuningskader om lokale jeugd(sport)verenigingen te helpen bij asbestinventarisatie van hun gebouwen en ze asbestveilig te maken. OVAM biedt via het sectorprotocol gratis asbestinventarisatie en inzameling van asbestcement aan. 

Een gratis asbestattest voor jouw jeugd(sport)gebouw

Een eerste stap in het asbestveilig maken van een gebouw, is de opmaak van een asbestattest. Om snel toe te werken naar asbestveilige lokale jeugdgebouwen ondersteunt OVAM je vereniging hierbij. Werd jouw jeugdgebouw gebouwd vóór 2001? Dan kan je momenteel op kosten van OVAM gratis een asbestattest laten opmaken voor de jeugdgebouwen waar jullie activiteiten doorgaan. OVAM heeft hiervoor alvast een budget vrijgemaakt voor (ingeschat) 1.200 locaties. Wil je zeker zijn van jouw plaats? Meld je dan nu aan via deze link.

Heb je nog verdere vragen?
Contacteer gerust onze collega Matthias Van Acker.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Matthias Van Acker
Matthias Van Acker Projectmedewerker T 03 780 91 81 matthias@lokaalsportbeleid.be