Nieuwe basketbalpleintjes in heel Vlaanderen

Vlaanderen investeert in nieuwe basketbalpleintjes. De Vlaamse overheid zal de helft van de kosten dragen als gemeenten investeren in een basketbaltoren voor 3×3 basketbal. Daarnaast komen er ook 15 hoogkwalitatieve ‘Cats Courts’.

De laatste jaren steeg het ledenaantal bij basketbalclubs met +20%. De roep naar basketbalinfrastructuur klinkt steeds luider en zal nog luider klinken als in 2026 ook het EK 3×3 doorgaat in Vlaanderen. Eén enkele basketbaltoren kan een pleintje al omtoveren in een 3×3-pleintje. Veel steden en gemeenten hebben er de laatste jaren al op ingezet, maar er is in Vlaanderen nog veel potentieel om te verzilveren.

De Vlaamse minister van Sport Ben Weyts maakt nu extra middelen vrij om 90 nieuwe basketbalpleinen te realiseren in Vlaanderen. Enerzijds komen er 75 extra 3×3-pleintjes. De Vlaamse overheid zal de helft van de kosten dragen voor de steden en gemeenten die mee willen stappen in het verhaal. Er komt een nieuwe oproep om in te tekenen op een groepsaankoop van basketbaltorens, die op een pleintje of ergens binnen geplaatst kunnen worden.

Daarnaast komen er 15 luxueuze ‘Cats Courts’, die als blikvangers permanent reclame zullen maken voor het basketbal. De pleintjes hebben een sportvloer, lockers en een aantrekkelijke vormgeving in thema van een van de Cats of Lions. Het worden de vlaggenschepen van de vloot van 3×3-pleintjes.