Nieuws uit Europa: subsidieoproepen, infosessie leermobiliteit, Run 4 Diversity

Twee nieuwe subsidieoproepen

De stad Leuven ontving in 2023 een subsidie van maar liefst 321.000 euro voor de uitvoering van de Leuven Urban Sport Hub. In 2022 deed de sportdienst daarvoor een aanvraag in het kader van de jaarlijkse Pilot and Preparatory Actions (PPPA) op sportvlak. Voor de derde en laatste maal konden organisaties een subsidie aanvragen in het programma Grassroots sport programmes and infrastructure innovation.

De nieuwe oproep tot het indienen van aanvragen voor 2023 is nu open en stimuleert initiatieven in twee categorieën. De deadline voor aanvragen is 17 oktober 2023.

 • Sport voor mens en planeet – een nieuwe benadering van duurzaamheid door sport in Europa. Deze categorie moedigt het gebruik van sport aan om het bewustzijn te vergroten en aan te zetten tot gedragsverandering om de transformatie van het milieu mogelijk te maken en te versnellen. Het document leze kan hier.
 • Sport Supports – sportnoodacties voor jongeren. Het doel? Noodsportprogramma’s opzetten in een context van humanitaire crisis en trauma’s helpen te boven te komen, zich aan een nieuwe omgeving aan te passen en banden met de gastgemeenschappen te smeden. Bekijk hier het document.

Extra infosessie leermobiliteit sport in Brussel

Na de podcast Europese subsidiemogelijkheden en de online infosessie van 17 augustus (beiden te herbeluisteren) organiseren EPOS Vlaanderen, EU Sport Link en Sport Vlaanderen een fysiek contactmoment op 14 september in het Hendrick Consiencegebouw van de Vlaamse Gemeenschap aan de Koning Albert II-laan 25 in Brussel. Het infomoment vindt plaats van 11.00u tot 13.00u. Afsluiten doen we met een broodjeslunch/netwerkmoment.

Deelnemers aan deze sessie worden verwacht de online sessie beluisterd te hebben en met een specifieke vraag of case hieraan deel te nemen. Wil je graag meedoen? Dien dan ten laatste 12 september op een half A4’tje het projectidee in zodat je gerichte feedback kan krijgen. Indienen kan via bart.verschueren@eusportlink.be. Inschrijven kan tot 2 september om 12.00u.

Run 4 Diversity

In het kader van de Europese week van de Sport organiseert Fros Multisport Vlaanderen op 8 oktober de eerste Run 4 Diversity in het Wouter Weyland stadion in Gent.

Dit evenement streeft naar een wereld waarin diversiteit wordt gevierd en gewaardeerd. Sport wordt gebruikt als middel om samen te streven naar een werkvloer waar iedereen zich goed voelt. De focus ligt op diversiteit in al zijn facetten. Deelname aan dit evenement betekent voor jouw organisatie (lokaal bestuur of bedrijf) een krachtig symbool van samenhorigheid en inclusie. “Laat zien dat diversiteit meer is dan alleen maar woorden. Het is een waarde die we enthousiast omarmen en ondersteunen”, aldus Fros Multisport Vlaanderen.

Je kan als bedrijf kiezen tussen

 • Diversity Duo
  • met 2
  • 2, 4 of 6 km
  • 3 categorieën: solidariteit tussen de generaties (minimum 15 jaar leeftijdsverschil), geslacht (mengeling m/v/x) of handicap (valide + persoon met beperking)
 • Olympic Team
  • divers team van 4 tot 6 personen
  • samen 24 km (aflossing na ronde van 2 km)
Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Bart Verschueren
Bart Verschueren Coördinator EU Sport Link T 0486 76 28 03 bart.verschueren@eusportlink.be