Nieuws uit Europa: nieuwe podcast, infosessie leermobiliteit, #BEInclusive awards, Europese Week van de Sport

Leermobiliteit

Na jaren lobbyen bij de Europese Commissie door onder andere EU Sport Link, is het eindelijk zover. De eerste Vlaamse sportorganisaties kunnen in de zomer van 2023 naar het buitenland gaan via het nieuwe Erasmus+ Sport programma “leermobiliteit voor coaches en medewerkers van sportorganisaties”. De stad Mechelen mag zich alvast het eerste lokale bestuur noemen die via dit programma een tijd naar het buitenland zal gaan om te leren over een specifiek thema (Mechelen zal naar Kopenhagen gaan om te leren over openwaterzwemmen, nvdr).

Heb je je kans gemist voor de eerste call? Geen probleem, de tweede call van 2023 staat al open en op donderdag 17 augustus 2023 organiseert EPOS, EU Sport Link en Sport Vlaanderen een specifieke sessie (online) over dit programma. Speciale aandacht zal gaan naar de criteria en de procedure van de projectaanvraag.

Podcast Lokaal Sportbeleid

In de voorbereiding hiervan nam Netwerk Lokaal Sportbeleid een podcast op met meer achtergrondinformatie en een oplijsting van de begunstigden. Beluister Podcast Lokaal Sportbeleid en de aflevering ‘#17 – Tweede call leermobiliteit binnen Europa‘ via volgende kanalen:

In samenwerking met Kenniscentrum Sport en Bewegen Nederland (speciale dank aan Jacqueline Kronenburg) maakten we een mooi artikel over de eerste call.

Nu al aan de slag met je projectaanvraag? Via de website van EPOS bij het onderdeel sport, vind je de juiste informatie en de links naar de portal voor je aanvraag.

De Europese Week van de Sport

Voor de negende maal lanceert de Europese Commissie in september één van de vlaggenschepen van het Europees sportbeleid, met name de Europese Week van de Sport. Overal in Europa worden evenementen georganiseerd van 23 tot 30 september 2023 om sport en fysieke activiteit te promoten. In Vlaanderen doet Sport Vlaanderen de coördinatie en bieden ze in samenwerking met Netwerk Lokaal Sportbeleid en de Vlaamse Sportfederatie mobiliteitsprojecten aan zodat sportclubs bijvoorbeeld een buitenlandse trainer naar hun club kunnen halen. In 2023 zullen een veertien sportclubs subsidies krijgen voor hun project.

#BEInclusive EU Sport Awards

Sinds enkele jaren wil Europa sportorganisaties die concrete acties uitwerken om inclusie te bevorderen belonen via de #BeInclusive EU Sport Awards. Die zijn bedoeld om de beste projecten te belonen en zichtbaar te maken die inclusie succesvol hebben ondersteund door middel van sport.

Zij richten zich hiervoor tot:

  • organisaties die werken met etnische minderheden, vluchtelingen, mensen met een handicap, risicogroepen en iedereen die te maken heeft met moeilijke sociale omstandigheden;
  • organisaties die gendergelijkheid hoog in het vaandel dragen;
  • organisaties die de universele taal van sport gebruiken om de Europese waarden en vrede te bevorden.

Je kan bijgevolg kandideren voor een award in de volgende categorieën:

  • Barrières doorbreken: beloont projecten en organisaties die good practices geven voor het overwinnen van obstakels voor sportparticipatie door kansarme individuen mondiger te maken.
  • Bevordering van gendergelijkheid in de sport – Be Equal: beloont projecten die de toegevoegde waarde van meer gendergelijkheid in de sport erkennen en acties uitvoeren om de kloof tussen mannen en vrouwen in sportparticipatie te dichten.
  • Sport voor vrede: beloont projecten die bijzondere nadruk leggen op de bevordering van vrede en Europese waarden door middel van fysieke activiteit.

De drie winnaars (één in elke categorie) worden bekendgemaakt tijdens het #BeInclusive-jaarfeest. De winnaar gaat naar huis met een cheque van 10.000 euro, finalisten krijgen 2.500 euro.

Alle documenten en de inschrijvingslink vind je op de funding & tender portal van de Europese Commissie.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Bart Verschueren
Bart Verschueren Coördinator EU Sport Link T 0486 76 28 03 bart.verschueren@eusportlink.be