Europese subsidie opportuniteiten in 2023

Na de eerste call voor leermobiliteit voor sportcoaches, vrijwilligers en professionele medewerkers in de sportsector van 22 februari 2023 en de call voor samenwerkingsverbanden, not-for-profit-sportevenementen en capacity building van 22 maart 2023, maken we ons op voor nieuwe calls binnen het Erasmus+ en belendende programma’s en projecten.

#BeActive Awards

Vorige week verscheen de oproep voor de #BeActive Awards. Hiermee wil de Europese Commissie personen en organisaties belonen die zich op een bijzondere wijze toewijden om mensen aan te zetten tot sport en fysieke activiteit. Er worden awards gegeven in 4 categorieën, waarvan de winnaar met 10.000 euro beloond wordt en twee andere finalisten met 2.500 euro. De categorieën zijn:

• #BeActive Education Award
• #BeActive Workplace Award
• #BeActive Local Hero Award
• #BeActive Across Generation Award

Je kan jezelf of een persoon/organisatie nomineren via de funding and tenders portal van EACEA. Bijkomende info vind je op de pagina van de Unit Sport van de Europese Commissie en/of via het wedstrijdreglement. Deadline is 25 mei 2023. In 2021 wist Volvo Gent zich in de categorie Workplace te plaatsen voor de finale.

Sports Supports en Planet & People

In de loop van volgende maanden zullen er ook twee calls geopend worden die onder de noemer Piloot- en Beleidsvoorbereidende projecten vallen. Eén ervan is nieuw en heet Sport Supports. Deze oproep richt zicht naar jongeren die in het kader van de actuele humanitaire en oorlogscrisis activiteiten organiseren die slachtoffers en vluchtelingen helpen met het verwerken van trauma’s, het aanpassen aan de nieuwe omgeving en betrekken van deze doelgroep met bestaande sportactiviteiten. Op deze manier kunnen ze deelnemen aan het sociale leven en zich beter integreren in de gemeenschap en/of op de arbeidsmarkt. De projectoproep Planet & People, duurzaamheid door sport is de tweede call in het kader. Projecten kunnen ingediend worden op de funding & tenders portal van EACEA.

Europese Week van de Sport

Sport Vlaanderen, EU Sport Link, de Vlaamse Sportfederatie en Netwerk Lokaal Sportbeleid geven ook dit jaar weer de mogelijkheid aan sportclubs om een eerste laagdrempelige buitenlandse ervaring op te doen tijdens de Europese Week van de Sport (15 tot en met 30 september 2023). Het maximale subsidiebedrag is 1.500 euro. Activiteiten kunnen zijn: een workshop organiseren door een buitenlandse trainer, met spelers naar het buitenland voor een Europese uitwisseling, een club uitnodigen, etc. Eind april worden de formulieren ter beschikking gesteld via de website van Sport Vlaanderen.

BeInclusive EU Sport Award

Een tweede award die jaarlijks wordt uitgereikt is de BeInclusive EU Sport Award. Hierbij wil de Europese Commissie sportorganisaties belonen die inclusie hoog in het vaandel dragen en de daad ook bij het woord voegen. Ook deze nominatie moet ingediend worden bij de funding and tenders portal van EACEA (periode juli/augustus).

Leermobiliteit

Ten slotte is 4 oktober 2023 de deadline voor de tweede oproep voor leermobiliteit voor sportcoaches, vrijwillige en professionele medewerkers van sportdiensten, sportclubs en sportfederaties. Wil je leren hoe je buitenlandse collega’s omgaan met specifieke problemen of wil je bepaalde competenties versterken, dan is deze oproep zeker iets voor jou. Je kan opteren voor een kijkstage (2 tot 14 dagen) of een meer uitvoerende stage (15 dagen tot 2 maanden). Per organisatie kan je tot 10 deelnemers afvaardigen. In de loop van de zomermaanden zullen nieuwe infosessies gegeven worden met enkele good practices.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Bart Verschueren
Bart Verschueren Coördinator EU Sport Link T 0486 76 28 03 bart.verschueren@eusportlink.be