YOUCA Action Day: Netwerk Lokaal Sportbeleid doet mee!

Een dag in het spoor van Yane De Gendt

Verslag door Yane De Gendt.

Op donderdag 19 oktober 2023 was het YOUCA Action Day, een dag waarbij ik en 15.000 andere jongeren van over heel Vlaanderen zich engageerden voor het goede doel. Het concept is heel simpel: je gaat als leerling één dag werken bij een bedrijf, organisatie of zelfstandige. Je verdient met deze werkdag 60 euro. Dit geld gaat naar projecten van geëngageerde jongeren van over de hele wereld.

Het project van dit jaar is …

Mijn naam is Yane De Gendt, ik ben 17 jaar en ik zit in mijn laatste jaar humaniora. Ik studeer Moderne talen – Wetenschappen op het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas. De eerste schooldag kreeg ik te horen dat onze school meedeed met YOUCA Action Day.

Dit jaar is het gekozen project van Plan International, een organisatie die samen met jongeren op zoek gaat naar hoe ze in hun gemeenschap kunnen strijden voor genderrechtvaardigheid. Het project gaat door in Thiès (Senegal) waar de organisatie voetbaltoernooien en radio-uitzendingen gebruikt om een zo groot mogelijk publiek te bereiken en de problematiek rond genderongelijkheid aan te kaarten.

Een dagje op kantoor

Ik moest dus een job vinden. Ik moet toegeven dat ik nog nooit als jobstudent heb gewerkt, dus het was voor mij allemaal een beetje nieuw en spannend om te solliciteren bij een echt bedrijf. Na wat zoekwerk stootte ik op Netwerk Lokaal Sportbeleid. Ik werd aangenomen en mocht voor een dag meedraaien op de werkvloer. Deze ochtend kwam ik aan op het kantoor en werd ik vriendelijk ontvangen door mijn collega’s, die me direct mijn eigen bureau toewezen.

Na een voormiddag druk in de weer te zijn met Excel voor de analyse van de website, was het tijd voor een welverdiende middagpauze die ik doorbracht met mijn collega’s in de keuken. Daarna was het terug tijd om aan de slag te gaan. In de namiddag zette ik materiaal klaar voor de Bedrijvendag, verzorgde ik administratie rond de provinciale najaarsvergaderingen en werkte ik mee aan het Tijdschrift Lokaal Sportbeleid. Mijn dag bij Netwerk Lokaal Sportbeleid was boeiend, leerzaam en gezellig. Ik ben blij dat ik mijn eerste werkervaring in zo een aangename, warme en sfeervolle omgeving kon doorbrengen.

Dankzij YOUCA heb ik me niet alleen ingezet voor het welzijn van anderen, maar heb ik ook mijn teen in het water gestoken in de wereld van het werken. Ben je geïnteresseerd in de projecten die YOUCA steunt of wil je meer informatie? Neem dan zeker eens een kijkje op hun website: https://youca.be/!

Netwerk Lokaal Sportbeleid wil Yane bedanken voor haar engagement bij Netwerk Lokaal Sportbeleid!