Gedragscode en protocol rond veiligheid in zwembaden

In Nederland ontwikkelde de Werkgroep sociale veiligheid zwembranche onder de vlag van het Nationaal Plan Zwemveiligheid een aangepaste Gedragscode Zwembranche en het Protocol Vrolijk en Veilig. De uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021-2024 is in Nederland in volle gang, een samenwerking van meer dan dertig organisaties, gesteund vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Eén van de thema’s binnen dit plan is het thema 9 ‘Veiligheid in zwembaden’. Dit gaat over fysieke veiligheid zoals (bijna) verdrinkingen, maar ook sociale veiligheid zoals grensoverschrijdend gedrag. Daarbij speelt het personeel/kader een belangrijke rol. Beide producten zijn te vinden op de website www.gedragscodezwembranche.nl en geven je inspiratie hoe je zelf een gedragscode kan opmaken voor je zwembad.

Ook ICES biedt workshops aan voor zwembaden

Ook in Vlaanderen zitten we niet stil. ICES ontwikkelde het voorbije jaar een opleiding op maat van zwembadmedewerkers. Wat doe je als schoonmaakster wanneer een koppel seksuele betrekkingen heeft in een omkleedhokje? Wat als een vrouw bij de redders komt melden dat jongeren in haar billen knepen in de glijbaan? Hoe omgaan met bezoekers die schunnige opmerkingen maken naar de redders?

In een zwembadcontext worden medewerkers soms geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag zowel tussen bezoekers onderling als gericht naar henzelf of door medewerkers. Via de Sport met Grenzen-vorming met een focus op zwembadsituaties gaan we dieper in hoe je de ernst van zulke situaties kan inschatten via het vlaggensysteem en op welke manier je best reageert in deze situaties.

Meer info over deze workshops