Kunstgras

In Vlaanderen liggen al meer dan 350 kunstgrasvelden, in hoofdzaak voor voetbal, maar ook voor hockey, rugby, korfbal, frisbee… De groei van kunstgrasvelden in Vlaanderen is logisch in een klimaat waar zomers droger worden en winters natter. Weersomstandigheden maken natuurgras heel wat tijd van het jaar onbespeelbaar, waar een kunstgrasveld 2.000 speeluren per jaar aankan, ongeacht winter of zomer

Infill bij kunstgrasterreinen

Na een lange weg heeft de Europese Commissie duidelijkheid gebracht over een verbod op microplastics bij kunstgrasvelden. Deze beperking geldt ook voor rubbergranulaten in kunstgrasvelden.

Op 25 september 2023 werd het verbod dan ook door de Europese Commissie vastgelegd. De lidstaten namen daarbij een overgangsperiode van acht jaar op in het voorstel. Deze transitieperiode is officieel ingegaan op 17 oktober 2023. Hierna (vanaf 2031 dus) zal het verboden zijn om rubber infill op de markt te brengen en bijgevolg te verkopen.

Houders en/of exploitanten van een kunstgrasveld zijn op dat moment niet verplicht de omschakeling te maken naar een andere infill, maar zullen geen rubber instrooimateriaal meer kunnen aankopen. De bedoeling van de overgangsperiode is dat men voldoende tijd krijgt om over te stappen naar een andere infill, zoals bijvoorbeeld kurk.

Kennisbank

Bij de keuze voor een kunstgrasveld zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden: de kostprijs voor de aanleg, het aantal (potentiële) spelers en de soorten clubs in de gemeente, de sport en zijn specifieke vereisten, het terrein dat je ter beschikking hebt, maar bovendien ook het daaropvolgend onderhoud.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
David Van den Bosch
David Van den Bosch Stafmedewerker T 03 780 91 80 david@lokaalsportbeleid.be