Wie wint de Vlaamse Sportprijs voor het Warmste Sportinitiatief 2022?

Dit jaar reikt Vlaams minister van Sport, Ben Weyts, voor de tweede maal de Vlaamse Sportprijs voor het Warmste Sportinitiatief uit. En daarbij hebben we jouw hulp nodig. Vlaanderen telt ontelbaar vele warme sportinitiatieven die mensen in beweging zetten en hen tegelijk ook écht samenbrengen, hen maatschappelijk vooruithelpen of het sociale weefsel in de buurt versterken. Ben je de bezieler van zo’n warm sportinitiatief of werk je eraan mee? Twijfel niet en stel je kandidaat!

Stel je kandidaat voor 9 oktober 2022

Je kandidaat stellen kan tot en met 9 oktober 2022. De voorwaarden om deel te nemen en de beoordelingscriteria vind je hieronder. Spoor daarna zoveel mogelijk mensen aan om op jouw initiatief te stemmen. Je kan enkel stemmen als je geregistreerd bent, dit doe je eenvoudig via de knop rechtsboven op deze pagina. Bovendien blijf je zo op de hoogte over de stemming op jouw favoriet.

Een jury selecteert uit de tien inzendingen met de meeste stemmen drie warme sportinitiatieven. Kan jij in de voetsporen treden van Second Serve (Tongeren)Sportaround (Gent) en Sportbuddies (Halle)? Na een laatste stemronde via Sporza weten we op 15 december wie de Vlaamse Sportprijs voor het Warmste Sportinitiatief 2022 wint. We zijn benieuwd naar alle mooie sportinitiatieven die in Vlaanderen bestaan.

Wanneer komt jouw initiatief in aanmerking?

Omschrijf kort (max. 2.000 tekens) waarom jouw initiatief een warm sportinitiatief is en de titel verdient. Maak je verhaal concreter door ook wat foto’s of filmpjes toe te voegen.

Een warm sportinitiatief is een initiatief waarbij sport of een sportorganisatie mensen op een originele manier samenbrengt, het sociale weefsel versterkt en de sociale mobiliteit bevordert. De prijs voor Warmste Sportinitiatief richt zich naar sportinitiatieven van non-profitorganisaties (vzw, lokaal bestuur …) die expliciet inzetten op een sportaanbod en die hun maatschappelijke rol extra in de verf zetten. Hierbij houdt de organisatie sterk rekening met de lokale context waarin ze actief is. Het gaat om een Nederlandstalig initiatief (dit slaat op de algemene werking, niet op de taal die de deelnemers spreken) waarvan de werking hoofdzakelijk in Vlaanderen en/of Brussel plaatsvindt:

  1. Het warme sportinitiatief versterkt de lokale verankering.
  2. Het is een in de tijd duurzaam initiatief. Dit betekent dat het verankerd is in de werking van de initiatiefnemer én in de lokale wijk/dorp/regio.
  3. De organisatie staat open voor meer dan haar reguliere en vaste deelnemers, leden …
  4. Er is een duidelijke koppeling aan sportparticipatie (georganiseerd, andersgeorganiseerd of niet-georganiseerd).
  5. Het warme sportinitiatief heeft oog voor de verschillende doelgroepen die haar omgeving rijk is.

Heb je nog een vraag? Lees meer op deze website van Sport Vlaanderen of mail naar deeljeidee@sport.vlaanderen.

Inspiratie nodig?

Benieuwd hoe de initiatieven ontstaan zijn van jouw voorgangers? Welke tips en tricks je kan halen uit hun verhaal? Beluister de podcastafleveringen van Podcast Lokaal Sportbeleid met de drie finalisten van vorig jaar:

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be