Update coronamaatregelen // Update 01/09/2021

Update 1 september 2021

Hieronder geven we een kort overzicht van de voornaamste coronamaatregelen voor de sportsector vanaf 1 september 2021 op basis van de beslissingen door het Overleg Comitรฉ van 20 augustus 2021 en het federaal ministerieel besluit van 25 augustus 2021. We volgen de verdere federale communicatie en richtlijnen nauw op en sturen bij indien nodig.

Situatie vanaf 1 september 2021

Vanaf 1 september 2021 vervallen alle coronamaatregelen bij het sporten en bij de organisatie van sportactiviteiten volledig. Er blijven alleen nog enkele controlerende maatregelen voor publiek en voor beheerders van sportinfrastructuur over. We sommen ze hier voor je op.

Publiek

  • Er zijn geen beperkende maatregelen indien het publiek indoor onder de 200 personen en outdoor onder de 400 personen blijft (vanaf 1 oktober wordt dit indoor 500 en outdoor 750 personen).
  • Bij meer publiek heb je als organisator twee opties:
    • Je werkt zonder Covid Safe Ticket
      • Beperkende maatregelen zoals social distance, mondmasker en handhygiรซne blijven behouden
      • Het mondmasker mag tijdelijk afgezet worden als je op een vaste plaats zit of om te eten of te drinken.
      • Je moet goedkeuring vragen aan je lokaal bestuur: je vult een CERM-scan in en indien indoor ook een CIRM-scan
      • Het maximum toegelaten publiek is beperkt tot 3.000 personen indoor (of 100% van CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 3.000) of 5.000 personen outdoor
      • Via een CIRM-scan kan je van deze maximum aantallen afwijken indien je je publiek in compartimenten tot max. 30% van de tribunecapaciteit kan laten plaatsnemen.
    • Je werkt met een Covid Safe Ticket (voor iedere bezoeker)
      • Voor deze โ€˜massa-evenementenโ€™ heb je de toestemming van je lokale bestuur nodig
      • Je hoeft geen beperkende maatregelen op te leggen
      • Het publiek is beperkt tot maximum 75.000 personen
    • Kinderen tot 12 jaar moeten net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket niet getest worden.
    • Je bent als organisator NIET verplicht de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.

Indoor infrastructuur

  • Je moet over een eigen actieplan inzake ventilatie en monitoring van de luchtkwaliteit beschikken. Bij de opmaak hiervan gebruik je het generiekeย implementatieplan ventilatieย als leidraad.
  • Volgens het federale MB moet je verplicht CO2-metersย plaatsenย in alle gemeenschappelijke ruimtes waar meerdere mensen samenkomen zonder mondmasker voor een periode van langer dan 15 minuten. Voor sportinfrastructuur vallen enkel de sportruimtes en de kleedkamers hieronder (met uitzonderingen, zie verder)
    • Er geldt een overgangsperiode voor het toezicht/controle op deze maatregel tot 1 november 2021.
    • De CO2-meter moet aanwezig zijnย wanneer de activiteit plaatsvindt.
    • Deze CO2-meters moet je op een voor de bezoeker zichtbare plaats ophangen, maar niet naast open ramen of deuren en niet naast de uitgang van de ventilatie.
    • De CO2 meter moet je instellen op een waarschuwingsniveau van 900 ppm. Indien deze drempel wordt overschreden, moet je bijkomende beheersmaatregelen nemen op basis van het hogervermelde actieplan.
    • Het federale MB verplicht uitbaters van fitnesscentra om een bijkomend alarmniveau in te stellen van 1200 ppm. Indien dit alarmniveau wordt overschreden, moet je je infrastructuur tijdelijk sluiten tot het CO2 niveau onder de 900 ppm is gedaald.
    • Bijkomende tips over ventilatie en correct gebruik van CO2-meters vind je terug op deย website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
  • Uitzondering: het plaatsen van de CO2-meter is niet verplicht, maar wel aanbevolen voor sportruimtes met een oppervlakte van minstens 400 m2, een hoogte van minstens 7 meter en met mechanische ventilatie of buitendeuren en -ramen die open kunnen. Deze ruimtes moeten wel beschikken over een actieplan ventilatie, zoals geduid in hetย basisprotocol sport en corona.

Verduidelijking rond mondmaskerplicht:

Als algemene regel geldt nog dat iedereen vanaf 13 jaar in ondernemingen of verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten op druk bezochte plaatsen (waar de afstand van 1,5 meter niet kan gewaarborgd worden) een mondmasker moeten dragen. Maar hierop zijn tal van uitzonderingen voorzien waardoor er in de praktijk slechts in een aantal beperkte situaties een mondmaskerplicht geldt voor de sportsector.

Zo bepalen de federale FAQ dat het dragen van een mondmasker verplicht is op publieke of private druk bezochte plaatsen. De burgemeesters zijn echter verantwoordelijk voor het bepalen van deze private en publieke druk bezochte plaatsen in hun gemeente en die plaatsen moeten afgebakend worden met signalisatie die deze verplichting duidelijk maakt.

Dit heeft als gevolg dat mondmaskers niet langer verplicht zijn in indoor en outdoor sportinfrastructuren, tenzij dit expliciet wel zo bepaald is door het lokale bestuur en hierover signalisatie is aangebracht.

Enkel wanneer je als toeschouwer een sportwedstrijd of evenement bijwoont waarbij de toegelaten drempel voor publiek wordt overschreden en waarbij men niet met het CST werkt,ย ben je verplicht om een mondmasker te dragen. Zolang men zit op een permanente zitplaats of tijdens het eten of drinken kan dit tijdelijk worden afgezet.ย Deze mondmaskerplicht geldt ook voor de professionals en medewerkers bij een evenement. Zie hiervoor ook de richtlijnen in het Covid Event Risk Model.

Voor cafรฉsporten blijft de mondmasker plicht tot nader order wel van toepassing op basis van de horecaprotocollen, indien de activiteit samen met horeca-activiteiten plaatsvindt in dezelfde ruimte.

Het dragen van een mondmasker door trainers is niet nodig.  

Kinderen tot 13 jaar moeten sowieso geen mondmasker dragen.

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

In het basisprotocol Sport en Corona vind je extra duiding bij deze maatregelen. Het basisprotocol is het enige protocol dat nog behouden blijft. De overige context-specifieke protocollen die we hanteerden, vervallen.

Op de officiรซle website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere  federale maatregelen.

Protocollen

Klik om te downloaden.