Op zoek naar redders?

Om de potentiële instroom van beroepsredders te vergroten slaan VDAB, ISB, RedFed en VTS op initiatief van het kabinet van Vlaams minister van sport en werk, Philippe Muyters de handen in elkaar. Met dit partnership hopen we een antwoord te kunnen bieden op de alarmsignalen uit de zwembadsector.

  • VDAB screent werkzoekenden gericht op hun competenties om redder te worden. Wie al het diploma hoger redder heeft, krijgt specifiek vacatures voor reddersfuncties toegestuurd. Wie uit het goede hout gesneden is om redder te worden, leidt VDAB toe naar de opleiding redder. 

Inhoud redderstraject

  • Tijdens de eerste fase van het traject krijg je als cursist gedurende 8 weken zwemtraining i.f.v. de praktische proeven voor hoger redder en een initiatie EHBO om met een voorsprong aan de redderscursus te kunnen beginnen. Aanvullend wordt van de cursist verwacht om op zelfstandige basis bij te trainen om de conditie te verbeteren. Daarnaast krijg je van VDAB ook sollicitatie- en attitudetraining want vergeet niet dat redder een sociaal beroep is!  
  • Aansluitend of in de tweede fase volg je de cursus hoger redder die specifiek voor VDAB-deelnemers georganiseerd wordt.  
  • Gedurende het hele traject volg je ook een stage. Deze bestaat uit een kijkstage in het zwembad waar de cursus doorgaat en een doe-stage in een (ander) zwembad. Voor wie als werkzoekende is ingeschreven en de opleiding past in het traject naar werk is de opleiding tot redder gratis. Meer informatie hieromtrent kan je bekomen in het VDAB-kantoor bij jou in de buurt.

Meer info over de standaard procedure om redder te worden en zijn, vind je bij ‘word redder‘.

Communicatiemateriaal ‘Word Hoger Redder’

Communiceer het opleidingsaanbod Hoger Redder waar werkzoekenden op kunnen inspelen actief mee. 

VDAB ontwikkelde affiches ‘Word Hoger Redder’. De affiches zijn ook digitaal beschikbaar zodat je het mee kan opnemen in je online communicatie of het kwalitatief kan afdrukken om op te hangen. Geïnteresseerden kunnen steeds meer info vragen bij het lokaal VDAB-kantoor waar de consulent ook kan nagaan of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor dit specifiek opleidingsaanbod. Via de webpagina ‘hoger redder’ van de VDAB vind je een algemeen overzicht en de specifieke contactpersonen per locatie.

Download de affiches:

Staan jouw vacatures al op de VDAB-website?

Voor het slagen van dit project is het belangrijk dat VDAB goed zicht heeft op alle openstaande vacatures. Zo kan men geschikte kandidaten gericht informeren. Daarom roepen we zwembaden op om openstaande reddersvacatures zeker ook op de website van VDAB te publiceren, want dit is het kanaal waar VDAB zich op baseert.

Stagezwembad

Wil je binnen dit traject graag een stagiair redder ontvangen in jouw bad? Contacteer @hanne

 Ik wil jullie bedanken voor het zinvolle VDAB-project “Opleiding redders” dat in 2019 in Leuven is doorgegaan. Onze hopeloze zoektocht naar een redder werd dankzij dit project opgelost. Onze stage-redder nam deel aan het examen voor redder in ons zwembad en kwam er als primus uit. Intussen is hij als vaste redder in ons zwembad aangesteld en ik heb het gevoel dat hij met veel plezier komt werken. De opleiding die hij genoot is door ons alvast positief onthaald en kan zeker herhaald worden.