Buitenspeeldag

17e editie

Buitenspeeldag 2024: woensdag 17 april 2024, de eerste woensdag na de paasvakantie. Het wordt een knaller van een 16de editie! De Buitenspeeldag is het hoogtepunt van een campagne die enerzijds kinderen en jongeren aanzet om buiten te sporten en spelen in hun onmiddellijke woonomgeving, en anderzijds openbare besturen en ouders stimuleert om kinderen en jongeren buiten te laten spelen en sporten in die onmiddellijke woonomgeving.

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon en de Vlaamse Overheid. Naast Nickelodeon promoten ook Ketnet, Ketnet Junior, Studio100 TV, VTM kids, VTM kids Jr. en Nick Jr. die dag het buitenspelen. Op die dag staken de TV-zenders tussen 13u en 17u hun programma’s en gaan de schermen helemaal op zwart.

Het Expertisecentrum Buurtsport, Netwerk Lokaal Sportbeleid en Bataljong geven de speelstok door aan Goe Gespeeld!. In 2024 staat Goe Gespeeld! opnieuw in voor het secretariaat van de Buitenspeeldag 2024 en de ondersteuning van de deelnemende gemeenten en/of organisaties. Je kan het Buitenspeeldagsecretariaat contacteren via info@buitenspeeldag.be.

365 dagen buitenspelen

De buitenspeeldag is één van de 365 dagen waarop je kan buitenspelen. De Buitenspeeldag versterkt onze blijvende oproep om het buiten spelen en sporten aan te moedigen en op een positieve manier aandacht te vragen voor de specifieke noden van kinderen en jongeren in de publieke ruimte.

Ben je op zoek naar nog verdere inspiratie voor buitenspeelactiviteiten? Samen met de verschillende partners van de Buitenspeeldag, werd er ook aan een inspiratiebundel gewerkt. De focus ligt er op kleinschalige, lokale initiatieven in de omgeving van de kinderen en jongeren zelf. Je vindt deze onderaan de pagina terug in onze kennisbank.

De ambitie om meer te doen, werd ook door de Vlaamse Overheid gesmaakt. Zo schreven ze een overheidsopdracht uit die loopt tot en met 2024. De VDS wordt aangeduid als de inhoudelijke trekker van dat traject. Dit houdt in dat zij, samen met de stuurgroep (Het Departement CJM, Bataljong, Lokaal Netwerk Sportbeleid, Kind & Samenleving en Goe Gespeeld!), werk maken van een breder gedragen (buiten)speelbeleid in Vlaanderen en Brussel.

Registratie

Registreer je voor Buitenspeeldag 2024 als gemeente of organisatie!

Ik organiseer als gemeente de Buitenspeeldag

Om als gemeente deel te nemen aan de Buitenspeeldag moet het College van Burgmeester en Schepenen van jouw gemeente zich principieel akkoord verklaren om deel te nemen aan de Buitenspeeldag. Bezorg ons gerust een kopie van de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen waaruit duidelijk blijkt dat het College van Burgemeester en Schepenen zich akkoord verklaart om deel te nemen, en zich akkoord verklaart met de deelnamevoorwaarden:

  • Doe het buiten.
  • De gemeente organiseert in teken van de Buitenspeeldag (woensdag 17 april 2024) activiteiten die buitenspelen promoten. Dit kunnen actieve speel-en/of sportactiviteiten zijn in de openbare ruimte of in de onmiddellijke woonomgeving van kinderen en jongeren, die gratis toegankelijk zijn. Lokale besturen kunnen ook op andere manieren kinderen en jongeren proberen buiten aan het spelen krijgen, bijvoorbeeld via inspiratieflyers voor ouders of uitgestippelde speelroutes doorheen hun gemeente.
  • De gemeente gebruikt in alle communicatie het centrale logo en de beeldvorming van de Buitenspeeldag.
  • Indien de gemeente activiteiten organiseert op de Buitenspeeldag waar kinderen en jongeren samen aan deelnemen, zijn de deelnemers verzekerd via de hiervoor gebruikelijke gemeentelijke polis burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen. Dit omvat dus niet de initiatieven die kinderen, jongeren en hun ouders zelfstandig kunnen doen.

Registreer jouw Buitenspeeldag voor 2024. Je kan meerdere activiteiten op één formulier registreren. Vergeet zeker ook je activiteit niet in de uit databank te registreren. Stuur gerust een kopie van de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen via mail naar info@buitenspeeldag.be of per post naar Buitenspeeldag, Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen. Alle geregistreerde evenementen verschijnen op een vaak bezochte kaart op www.buitenspeeldag.be. Vergeet zeker ook je activiteit(en) niet te registreren via de UiTinVlaanderen!

Ik organiseer als organisatie de Buitenspeeldag

Neem eerst even contact op met je jeugddienst om te kijken of er vanuit de gemeente een Buitenspeeldag georganiseerd wordt. Als het College van Burgemeester en Schepenen geen goedkeuring geeft aan de deelname aan de Buitenspeeldag, kunnen niet-gemeentelijke organisaties en/of verenigingen toch deelnemen aan de Buitenspeeldag op voorwaarde dat:

  • De organisatie organiseert in het kader van de Buitenspeeldag (woensdag 17 april 2024) één of meerdere actieve speel-en/of sportactiviteiten in de openbare ruimte en in de onmiddellijke woonomgeving van kinderen en jongeren die gratis toegankelijk zijn. De organisator kan ook op andere manieren kinderen en jongeren proberen buiten aan het spelen krijgen, bijvoorbeeld via inspiratieflyers voor ouders of uitgestippelde speelroutes doorheen hun gemeente. 
  • De organisatie gebruikt in alle communicatie het centrale logo en de beeldvorming van de Buitenspeeldag. 
  • De vereniging en/of organisatie beschikt over de nodige toelatingen om gebruik te maken van de openbare ruimte. 
  • De vereniging en/of organisatie verzekert de deelnemers aan de Buitenspeeldag via de hiervoor gebruikelijke eigen polis burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen, indien het gaat om specifieke activiteiten op de Buitenspeeldag zelf.  
  • De vereniging en/of organisatie brengt de gemeente officieel op de hoogte van haar deelname aan de Buitenspeeldag. 
  • De vereniging en/of organisatie respecteert de algemene deelnamevoorwaarden van de Buitenspeeldag. 

Voorwaarden & registratie

De vereniging en/of organisatie respecteert de algemene deelnamevoorwaarden van de Buitenspeeldag zoals hierboven vermeld. Bezorg ons de ingevulde principeverklaring, waarin je verklaart akkoord te gaan met de voorwaarden, via mail naar info@buitenspeeldag.be of per post naar Buitenspeeldag, Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen. Registreer je via het formulier hieronder. Alle geregistreerde evenementen verschijnen op een vaak bezochte kaart op www.buitenspeeldag.be. Vergeet zeker ook je activiteit(en) niet te registreren via de UiTinVlaanderen!

Verzekering

Indien de gemeente is aangesloten op de gemeentelijke sportverzekering, kunnen zij de verzekering inzetten voor deze activiteit. Belangrijk is dat de gemeente de activiteit organiseert en dat het gaat over sport- of beweegactiviteiten. Aangifte van de activiteit kan via onze website.

Promotiemateriaal

Ben je op zoek naar fijn promomateriaal voor 2024, download het hier

Terugblikken op vorige edities

Wil jij weten hoeveel steden en gemeenten meewerkten aan voorgaande edities van de Buitenspeeldag? Geef je graag feedback om de volgende edities nog beter te maken? Heb je zin om enkele sfeerbeelden te bekijken? Dat kan allemaal op volgende pagina.

Kennisbank

Inspiratie nodig voor jouw Buitenspeeldag?

De oogst van een Buitenspeel-hackathon, gesprekken met buitenspeelbeesten en de innovatie aanpak van heel wat lokale besturen werden netjes gebundeld in onze Kennisbank.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be

Gerelateerde bedrijfspartners