Ontdek de sprekers op Congres Lokaal Sportbeleid

Tijdens Congres Lokaal Sportbeleid (woensdag 27 en donderdag 28 april 2022) bieden we heel wat interessante sessies en lezingen aan, verdeeld over twee dagen. Op onze website vind je het volledige programma van woensdag 27 april 2022 en het volledige programma van donderdag 28 april 2022. Tijd om alvast enkele grotere sprekers hieronder uit te lichten.

Woensdag 27 april 2022

Verwelkoming (Plenum) & Sport-talkshow met Ruben Van Gucht – 10u00 tot en met 12u00

Verwelkoming door:

Sport-talkshow met Ruben Van Gucht

Sportjournalist Ruben Van Gucht gaat met drie boeiende gasten in gesprek. Elke gast belicht vanuit zijn of haar invalshoek verschillende thema’s rond lokaal sportbeleid. Bovendien vertalen we deze thema’s naar de context van lokale besturen, zodat jij geïnspireerd wordt en ermee aan de slag kan gaan!

Peter Cousaert

Gast 1: Peter Cousaert

“De eeuw van de samenwerking, zo noemen verschillende auteurs de 21ste eeuw. Ook lokale besturen werken in deze realiteit. Meer en meer worden lokale besturen geappelleerd op hun regierol.”

Peter Cousaert is meer dan zestien jaar actief bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en heeft een voorliefde voor het lokale niveau. Hij werkte de voorbije jaren sterk rond breed lokaal sociaal beleid, in verbinding met belendende beleidsdomeinen. Als diensthoofd van de dienst Samenleven en Beleven heeft hij de kans om deze verbindingen nog sterker te leggen.

Peter verdiepte zich de voorbij jaren in de wijze waarop organisatienetwerken kunnen helpen bij het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken. Hij bracht de theorie samen met lokale besturen in de praktijk en zette in op de rol van de lokale besturen in de genetwerkte samenleving.

Gast 2: Tomas Van Den Spiegel

“Oogkleppen en tunnelvisie zijn de grootste vijanden die een organisatie vandaag kan hebben.”

Tomas Van Den Spiegel is sinds 2018 CEO van Flanders Classics, een belangrijke organisator van wielerwedstrijden. Hij is voormalig Belgisch professioneel basketbalspeler en is ambassadeur voor de Special Olympics. Als Slimste Mens ter Wereld 2012 en met een intermezzo in de digitale sportmarketing kan je van hem zeker een boeiende bijdrage verwachten in ons panel.

Linkedin Tomas Van Den Spiegel
Twitter Tomas Van Den Spiegel @tomasvds

Tomas Van Den Spiegel – © Gregory Van Gansen / Photo News
Anouk Doore

Gast 3: Anouk Doore

“Dare to be a high performer – dare to be healthy.”

Anouk Doore is één van de weinige landgenoten die ski-alpinisme beoefende op een hoog niveau, letterlijk en figuurlijk. Ski-alpinisten beklimmen bergen en skiën ze af. Anouk inspireert en geeft inzicht in de raakvlakken tussen sport & business en tussen lichaam & geest. Ze kent zowel de sport- als de bedrijfswereld aangezien ze wedstrijdsport en een professionele job bijna continu gecombineerd heeft. Beiden hebben veel gemeen, denk maar aan het geven van feedback, leren uit fouten, vertrouwen, focus op doelen, teamwork … Beweging is ook cruciaal voor de werking van onze hersenen. Lichaam en geest zijn volledig verweven. Anouk zal je inspireren en inzichten delen, maar ook praktische tips geven die je zelf kan toepassen in je carrière en je leven. Krijg een boost om de beste versie van jezelf te worden!

Donderdag 28 april 2022

Lezing: Het tijdperk van het introspectrum – 10u00 tot en met 11u10
De verhoogde aandacht voor het geestelijke controlecentrum van de mens

Soort: Lezing

In tijden van aanhoudende prikkels wordt het menselijk vermogen om geconcentreerde aandacht aan een gekozen onderwerp te schenken en zaken of gebeurtenissen tot in detail te begrijpen en ze zich te herinneren, zwaar op de proef gesteld. Ons overvolle leven in de 21ste eeuw leek ons onderbewustzijn te verstikken, en daarmee ook de moederschoot van onze creativiteit en zin voor verandering.

Corona heeft echter voor een nieuwe gevel met mogelijkheden gezorgd. Herman Konings zal de luiken voor jou openen en op een verteerbare wijze nieuwe inzichten en scenario’s delen over het veranderende gedrag van mensen, in het algemeen, en over angsten, onzekerheden, keuzes en filters, in het bijzonder.

Herman Konings

Spreker: Herman Konings

“Corona bleek een krik, waardoor de wereld even uit haar evenwicht werd getild, om daarna krachtiger en weerbaarder haar spoor in de geschiedenis verder te volgen.

Herman Konings, is master in de theoretische psychologie (KULeuven) en beheerder van het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt. Als trendanalist en veranderingspsycholoog geeft Herman regelmatig consults, workshops en lezingen aan bedrijven, genootschappen, overheden en het hoger onderwijs over trendverschuivingen en toekomstverwachtingen.

Herman weet de toeschouwer in een meeslepend parcours te begeesteren voor de wondere wereld van passies en interesses, van trends en toekomstverwachtingen, van wat is en wat zal zijn. In de zomer van 2021 is het zevende boek van Herman, Gap The Mind, van de persen (Lannoo) gerold.

Lezing: Duurzaam samenwerken offline en online – 11u20 tot en met 12u20

Soort: Lezing

In het debat over de terugkeer naar ‘het nieuwe normaal’ staan heel wat meningen lijnrecht tegenover elkaar. Sommigen zien in telewerken de heilige graal, anderen pleiten voor een dringende terugkeer naar de status quo. Leidinggevenden voelen zich onzeker over de vrijheid die medewerkers krijgen en het belang van een klantvriendelijke werking. Medewerkers vragen om handvaten vanuit een gelijkheid voor iedereen en duidelijkheid in de verwachtingen. Maar niet iedereen heeft dezelfde job. Afspraken maken is dus nodig, maar niet op de manier dat we dat vroeger deden.

Isabel De Clercq neemt je mee in een verhaal van duurzaam samenwerken waarbij de doelstellingen van de dienst of organisatie het uitgangspunt vormen. De focus niet op het ‘waar’ werk ik maar de focus op het ‘wat en waarom’, ‘voor wie’ en dan pas het ‘hoe’.

Spreker: Isabel De Clercq

“Het Hybride Werken is een besmette term. Laten we nadenken over hoe we duurzaam kunnen samenwerken. Ook na de pandemie.”

Het vuur aan de lont steken. Mensen enthousiasmeren. Een aanstekelijke toekomstvisie vertalen naar de praktijk. Dat kan Isabel als de beste. De passie van Isabel voor zelfleiderschap, levenslang leren en productiviteit via technologie is groot. Ze schreef hierover inmiddels twee publicaties, begeleidt veranderingstrajecten en is een veelgevraagd spreker over topics als kennisdeling, asynchrone samenwerking en het Hybride Werken. Wij vragen haar om de invalshoek van zowel werkgever als werknemer te benaderen in haar lezing op het congres. Om zo te komen tot een duurzame samenwerking.

Isabel De Clercq

Lezing: Geluk is een keuze – 15u40 tot en met 16u30

Soort: Lezing

Waarom lijkt de één te dansen in het leven en blijft de ander bij de pakken zitten? Waarom floreert de ene dienst en gaat een andere organisatie ten onder? Hoe ontwikkel je eigenlijk veerkracht?

Niek van den Adel deelt zijn verhaal en geeft praktische tips en skills hoe we omgaan met tegenslag en hoe we wendbaar blijven. In deze tijd, maar ook in tijden waar alles goed lijkt te gaan. Het maakt namelijk niet uit of het
gaat om een verandering op je werk of in je thuisomgeving. Veerkracht, het meebewegen met verandering, is een
spier die je kan trainen. Onder het motto “Geluk is een keuze” beloven we dat je met nieuwe inspiratie ons congres verlaat.

Spreker: Niek van den Adel

“Het is niet de verandering die jouw geluk bepaalt, maar jij zelf.”

Niek van den Adel vertelt in een bevlogen betoog hoe op 28-jarige leeftijd alles veranderde. Hoe geef je vorm aan een nieuwe werkelijkheid waarin alles, maar dan ook álles anders is. Met een lach en een traan maakt hij gebruik van zijn eigen ervaringen. Een inspirerend verhaal met lessen uit zijn professionele en persoonlijke leven over hoe om te gaan met verandering.

Het verhaal van Niek is gebundeld in het boek ‘Crash‘. Meer info kan je ook lezen op zijn blog.

Niek van den Adel