Ontdek de sprekers op Congres Lokaal Sportbeleid 2023

Tijdens Congres Lokaal Sportbeleid (woensdag 8 en donderdag 9 maart 2023) bieden we heel wat interessante sessies en lezingen aan, verdeeld over twee dagen. Op onze website vind je het volledige programma van woensdag 8 maart 2023 en het volledige programma van donderdag 9 maart 2023. Tijd om alvast enkele grotere sprekers hieronder uit te lichten.

Woensdag 8 maart 2023

TIJDSBLOK: 10u00 – 12u00

Verwelkoming (Plenum) & Sport-talkshow met Ruben Van Gucht

Verwelkoming door:

Sport-talkshow ‘Spring met focus’ met Ruben Van Gucht

Sportjournalist Ruben Van Gucht gaat met drie boeiende gasten in gesprek. En op deze Internationale Vrouwendag zijn dat drie sterke vrouwen. Elke gast belicht vanuit haar invalshoek thema’s rond lokaal sportbeleid.

Bovendien vertalen we deze thema’s naar de context van lokale besturen, zodat jij geïnspireerd wordt en ermee aan de slag kan gaan.

Tijdens het panelgesprek bellen we ook nog twee extra gasten in. Nederlands sportjournalist en wielrenner Thijs Zonneveld en Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, lichten hun visie op lokaal sportbeleid toe. Een vat vol extra insteken zorgt er ongetwijfeld voor dat jij met heel wat extra sportbeleidskracht opnieuw het veld wordt ingestuurd.

Heidi Rakels

Gast 1: Heidi Rakels

Als jong meisje was Heidi Rakels een turnster, maar na een zwaar ongeval schakelde ze over op judo. Ze won een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Barcelona (1992) en in Sydney (2000) behaalde ze de vijfde plaats. Ze haalde ook medailles op Europese
kampioenschappen en werd elf keer Belgisch kampioen.

Tijdens haar judocarrière behaalde Heidi het diploma van Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen. In 2014 richtte ze met haar partner Eric Lafortune het cybersecuritybedrijf Guardsquare op dat in korte tijd de marktleider werd voor het beveiligen van mobiele applicaties. In 2019 werd Heidi ICT-women of the Year en Guardsquare Scale-up of the Year. Nu helpt ze jonge softwarebedrijven zodat ze sneller internationaal kunnen groeien.

Gast 2: Marijn De Vries

Journaliste en historicus Marijn de Vries begon bij wijze van experiment op haar dertigste met wielrennen. Al snel werd haar talent opgemerkt. Tot en met 2015 was Marijn internationaal actief in het professionele vrouwenwielrennen.

Tegenwoordig is Marijn te zien als wieleranalist bij de NOS, is ze actief lid in het hoofdbestuur van de KNWU, schrijft ze wekelijks een column voor Trouw en heeft ze het populaire wielerboek voor beginners Vrouw & Fiets uitgebracht.

Marijn De Vries
Rocky Hehakaija

Gast 3: Rocky Hehakaija

Als klein meisje droomde de Nederlandse Rocky Hehakaija van één ding: voetballen in uitverkochte stadions. Ze schopte het tot Jong Oranje en verdiende ook in het straatvoetbal haar sporen. Op haar achttiende reisde ze naar Rio de Janeiro en belandde in een favela. Een wijk vol armoede en geweld. Maar op het moment dat de bal begon te rollen, ontstond er plots blijdschap en verbinding. De kracht van sport. Ze richtte Favela Street op, een persoonlijk ontwikkelingsprogramma dat jongeren opleidt tot rolmodellen door middel van straatvoetbal.

Verder is ze consultant en ontving ze een nominatie voor World’s Most Innovative Women.

Gast 4: Thijs Zonneveld

Thijs Zonneveld

Ex-renner én herintreder in het peloton. Journalist en columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad en Bahamontes. Lid van de Sportraad en Amsterdam en iemand die probeert het publieke debat over sport en bewegen aan te slingeren.

Deze gast wordt ingebeld tijdens het panelgesprek.

Gast 5: Amir Bachrouri

Amir Bachrouri

Eén van de acht verkozen jongerenadviseurs van de Vlaamse Jeugdraad. Daarnaast is hij ook de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Hij houdt de vinger aan de pols rond wat er leeft bij kinderen en jongeren en vertegenwoordigt hun belangen bij beleidsmakers.

Deze gast wordt ingebeld tijdens het panelgesprek.

TIJDSBLOK: 16u00 – 17u00

Lezing 1: Marc Noppen – Gezondheidspreventie en crisismanagement

Soort: Lezing

Marc Noppen

Marc Noppen is longarts (MD) en professor (PhD) aan de VUB. Hij behaalde een diploma in Farmaco-economie (UA) en Strategisch Management en Governance (INSEAD). Hij heeft 20 jaar klinisch-academische ervaring en is al 15 jaar CEO van het UZ Brussel. Linken tussen geneeskunde, strategisch management, innovatie en gezondheidszorg in het algemeen genieten zijn focus. Maar hij is ook bezorgd over efficiënt bestuur, tijdens én tussen crisissen.

In deze lezing zal Marc Noppen het hebben over de link tussen (en het belang van) sport en bewegen enerzijds en preventieve gezondheid anderzijds. Hij neemt je ook mee in de wondere wereld en het ABC van crisismanagement.

Donderdag 9 maart 2023

TIJDSBLOK: 10u00 – 11u10

Lezing: Steven Vos – Balanceren tussen koersvastheid en verandering: dilemma of kans voor lokale sportbesturen?

Soort: Lezing

Steven Vos

Steven Vos is een bruggenbouwer tussen disciplines, beleidsdomeinen en sectoren, maar vooral tussen mensen. Hij wil mensen inspireren en enthousiasmeren
om hun grenzen te verleggen en elkaars expertises te versterken, met respect voor ieders eigenheid en talenten.

De afgelopen 22 jaar heeft hij binnen diverse publieke en private kennisorganisaties gewerkt. Het realiseren van maatschappelijke impact door middel van onderzoek en innovatie en het ontwikkelen van relevante producten en diensten stond hierbij centraal. Zijn open, inspirerende en verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen (en hoe organisaties hierin vaak tekortschieten) krijgt heel wat bijval.

TIJDSBLOK: 14u30 – 15u30

Lezing 3: Karel Joos – De meest gemaakte lobbyfouten

Soort: Lezing

Sinds 2008 maakt Karel Joos als Partner deel uit van het wereldwijde managementteam van Dentons Global Advisors (DGA). Bij DGA werkt hij vooral op public affairs dossiers, crisiscommunicatie en bedrijfscommunicatie.

Naast een verleden als beroepsmilitair, consulent in mobiliteitsbeleid, financieel analist en politiek raadgever is Karel ook auteur van fictie en non-fictie. Hij publiceerde naast internationaal erkende handboeken over public affairs en storytelling ook literaire proza, met name een kortverhaal, een novelle en drie romans. Karel overtuigt je in deze lezing van het belang van storytelling en geeft enkele do’s en don’ts om succesvol te lobbyen.

Karel Joos

TIJDSBLOK: 15u40 – 16u30 (SLOTLEZING)
De perfecte afsluiter van Congres Lokaal Sportbeleid

Lezing 4: Wouter De Jong – Mindgym

Soort: Lezing

Wouter De Jong – Copyright (c) Stef Nagel

Wouter de Jong is mindfulness trainer en auteur van de Mindgym boekenreeks. Met de Mindgym-methode zet hij mensen, teams en organisaties in hun kracht. Bij goed voor jezelf zorgen denken we namelijk vaak aan meer bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Een goede gezondheid begint in je hoofd. Daarom transformeert Wouter elke bijeenkomst tot een ‘sportschool voor de geest’ waar iedereen weer opgeladen uitkomt.

Door zijn prikkelende mix van theorie, oefening, interactie, reflectie, muziek en video inspireert hij niet alleen, maar activeert hij uit je comfortzone te stappen zonder te dwingen. Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en met ideeën uit mindfulness, veerkrachttraining en positieve psychologie verbetert hij je mentale conditie. Dit door simpele effectieve denkwijzen en technieken aan te leren die iedereen kan toepassen in zijn of haar dagelijks leven en werk. Zo neemt de betrokkenheid toe zonder dat je opbrandt, kun je beter inspelen op veranderingen en ga je effectiever om met je tijd, emoties, stress en collega’s. Kortom, een proteïneshake voor je hersenen voor meer focus, rust én energie!