Lanceringsevent Netwerk Sportclubondersteuning: inhoud bekend!

Ben jij al ingeschreven voor het “Lanceringsevent Netwerk Sportclubondersteuning”? 

Op vrijdag 18 maart 2022 komen we voor het eerst sinds lang terug samen met alle sportclubondersteuners. Dringend tijd om elkaar opnieuw te ontmoeten, bij te praten en elkaar te inspireren. Niet? Het Platform Sportclubondersteuning van weleer wordt officiaal begraven en we geven het startschot van het Netwerk Sportclubondersteuning. Zelfde concept maar in een minder rigide jasje.  

We heffen samen het glas in Sportcentrum Schotte in Aalst.  Na de toelichting van onze vernieuwde werking verrassen we je graag met tal van inspirerende sessies en inhoudelijk netwerkmomenten. 

Programma

Panelgesprek en uitwisselingsvoormiddag

 • 9u30: Ontvangst  
 • 10u00-10u15: Welkomstwoord
 • 10u15-11u15: Panelgesprek met experten uit het veld 
  Samen wakker worden met o.a. Sophie Cools (Sport Vlaanderen), Valentijn Pattyn (Tennis Vlaanderen), Sofie Van den Ende (Sportdienst Antwerpen), Davy Callewaert (Sportwerk Vlaanderen) en Griet Cappelle (TomorrowLab).  
  Daar teken je toch direct voor? 
 • 11u15-12u00: Gericht uitwisselingsmoment met experten en collega sportondersteuners (jullie dus!) 
  Na het panelgesprek ga je met collega sportondersteuners gerichte en verdiepende uitwisselingsgesprekken aan rond een thema naar keuze. 

Voorstelling van het Netwerk & Netwerklunch 

 • 12u00-12u30: Voorstelling ‘Netwerk Sportclubondersteuning’ + toost  
  ‘Samen sterker’. Onder dat motto stellen we jullie graag het Netwerk Sportclubondersteuning voor. Een vernieuwde samenwerking tussen de Vlaamse Sportfederatie en het Netwerk Lokaal Sportbeleid. En zoals het bij een geboorte hoort … heffen we daar ook een glaasje bubbels op! 
 • 12u30-14u00: Netwerklunch
  Een uitgebreide lunch in De Looyerij waar je je netwerk opnieuw kan uitbreiden!

Inhoudelijke sessies namiddag

In het namiddagprogramma voorzien we tal van inhoudelijke sessies waar je kan kiezen tussen een good practice, uitwisseling of lezing. Jullie kiezen zelf waar je graag dieper in duikt. 

14u00-14u45: Inhoudelijke sessies DEEL 1 

 • 1A: Sportwijk Schotte (Good practice) 
  Samenwerking tussen clubs, het is op de site in Schotte niet meer weg te denken! 
  Kevin De Smedt neemt je mee in zijn rol als projectcoördinator, de reeds geboekte successen én de grootste uitdagingen waarmee hij te kampen had.  
 • 1B: Sportinfrastructuur: Hoe kunnen federaties en sportdiensten elkaar versterken? (Uitwisseling) 
  Samen de eerste stappen zetten bij de ontwikkeling van nieuwe infrastructuurdossiers. Hoe geef je clubs dat duwtje in de rug? Sportdiensten en federaties, betrek elkaar! 
  Inge Doens (Gymnastiekfederatie Vlaanderen) en Lien Van Belle (Netwerk Lokaal Sportbeleid) delen hun ervaringen en luisteren graag naar tips van jullie. 
 • 1C: Clubbinding for the win (Lezing) 
  Jij en ik weten als sportclubfans natuurlijk al lang dat een sterke club energie haalt uit de betrokkenheid van én verbondenheid met haar leden.
  In deze sessie neemt Tine Van Bossuyt (Vlaamse Sportfederatie) je mee in enkele basisbeginselen voor de clubs en het belang van clubbinding voor de werking van hun vereniging. 

15u-15u45: Inhoudelijke sessie DEEL 2 

 • 2A: Een clubstructuur om U tegen te zeggen (Good practice) 
  Van een hiërarchisch bestuur naar een honingraatstructuur voor de hele club. Waar het bestuur centraler staat en er meer betrokkenheid en verbondenheid tussen vrijwilligers en bestuur is.
  Karen Seminck, verenigingsmanager in de praktijk, vertelt je graag hoe dit in KT Aalst voor een nieuwe dynamiek zorgde en geeft je tips om als sportclubondersteuner mee aan de slag te gaan!  
 • 2B : Stervende clubs, hoe en tot waar ondersteun je ze? (Uitwisseling) 
  Maak je als sportclubondersteuner zelf de keuze of hou je clubs de spiegel voor? In hoeverre trek je de “palliatieve zorgen” door bij stervende clubs? Of besteed je diezelfde kostbare tijd net aan gemiddelde clubs die dat ene duwtje best of beter kunnen gebruiken? 
  Daan De Langhe (Sportdienst Antwerpen) en Hanne Neirynck (Netwerk Lokaal Sportbeleid) leggen je enkele cases en vragen voor! 
 • 2C: Geef tieners een stem (Lezing en try-out) 
  Tieners zijn de toekomstige trainers, bestuurders en vrijwilligers van een sportclub en het is dus belangrijk dat een club ze betrekt.  Leer en ervaar welke tools je als sportclubondersteuner kan aanbieden aan de trainers en tienerbetrokkenen zodat ze mét tieners i.p.v. over tieners spreken. 

15u45-16u15: Afsluiter en open bar 

Zin om nog even na te praten met je collega’s? Dat kan in onze open bar. 

Hopelijk tot dan!

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid