Ik blaas liever bellen dan rook

Sporten en roken gaan niet samen. Daarom is het belangrijk dat jonge sporters de kans krijgen om in een gezonde en rookvrije omgeving op te groeien, omringd met goede voorbeelden want zien roken doet roken. Op de website van Generatie Rookvrij vind je alle materialen die jouw sportclub nodig heeft om rookvrij te worden. Wil jij van A tot Z aan de slag met een rookvrije sportvereniging? Download dan nu de starterskit en de communicatiekit voor jouw club op maat!

Sportclubs kunnen bij de Vlaamse Logos | (vlaamse-logos.be) terecht voor meer informatie en ondersteuning om je club rookvrij te maken.

Generatie Rookvrij roept sportclubs op om hun terreinen rookvrij te maken. Dinsdag 31 mei 2022, op Werelddag zonder tabak, werd hun campagne afgetrapt in het stadion van Club Brugge in aanwezigheid van Tessa Wullaert, Brandon Mechele en Laurent Henkinet.

Op de Werelddag zonder tabak houdt Generatie Rookvrij jaarlijks een bellenblaasactie onder het motto ‘Ik blaas liever bellen dan rook’. Dit jaar focust de actie zich op sportterreinen. De drie bekende topsporters moeten de boodschap kracht bij zetten.

“Voetbalsterren zijn belangrijke voorbeelden voor de generatie die wij rookvrij willen laten opgroeien. We hopen nu dat ook de sportclubs zich laten inspireren door hun boodschap en hun terreinen rookvrij maken”, zegt Ann Gils, woordvoerder van Generatie Rookvrij.

“Sportclubs bevorderen het welzijn en de gezondheid van hun leden. Daarom moeten zij zeker het goede voorbeeld geven en hun terreinen rookvrij maken”, zegt Brandon Mechele. “Roken is een aanslag op je lichaam. Het verstoort de toevoer van zuurstof naar de longen, de spieren en het hart. Roken is niet alleen ongezond, het maakt het voor sporters ook onmogelijk om voor de volle 100 procent te presteren”, benadrukt Tessa Wullaert.

“Door sportterreinen rookvrij te maken, voorkomen sportclubs dat kinderen en jongeren roken zien als een normaal en aangenaam onderdeel van het leven, in plaats van als dodelijke verslaving”, klinkt het bij Generatie Rookvrij. Om de sportclubs daarbij te helpen, ontwikkelde Generatie Rookvrij een start-en communicatiepakket met ondersteunend materiaal zoals een stappenplan.