Hasselt Sportstad, samen in beweging!

Hasselt staat bekend als een gezellige stad, met haar eindeloze shoppingmogelijkheden, tal van leuke restaurants, musea en verrassende adresjes waar je steevast met de glimlach onthaald wordt…. Maar wist je dat de hoofdstad van Limburg ook een rasechte sportstad is? Basketbaltopper Limburg United en handbaltrots Initia Hasselt  hebben er hun thuisbasis en Dwars door Hasselt, één van de grootste stratenlopen van Vlaanderen is dit jaar al aan zijn veertigste editie toe. Op 6 juni geven we het startschot voor de Ronde van Limburg. En met investeringen in nieuwe topsportinfrastructuur wil de stad nog een stap verder gaan door de absolute top uit diverse disciplines aan te trekken. Op die manier kan ook de ondersteuning van lokale clubs naar een hoger niveau en moeten nog meer Hasselaren de weg naar het bewegingsaanbod vinden. Kortom, er beweegt duidelijk wat binnen het sportbeleid in Hasselt.

Hasselt ademt sport

Hasselt ademt sport. Als organisator, facilitator en gaststad speelt stad Hasselt een belangrijke rol voor een geweldig uitgebreid, kwaliteitsvol en innoverend bewegingsaanbod in Hasselt en Limburg. Honderden clubs en duizenden Hasselaren dragen hier elke dag toe bij. Sport is veel meer dan een middel om voldoende te bewegen en je gezondheid op peil te houden. Dankzij lichaamsbeweging leren mensen elkaar kennen, ongeacht hun achtergrond. Daarom is het een absolute voorwaarde dat het aanbod betaalbaar, bereikbaar en veilig is. De stad Hasselt zet daarom in op een op een ‘breed’ eigen aanbod, in overleg en in samenwerking met de verenigingen en lokale partners.

Lokale werking als motor voor sportbeleving

De meer dan 300 sportclubs zijn de motor van ons sportief leven. Duizenden Hasselaren zijn op één of andere manier verbonden aan een club, als actief lid, vrijwilliger, trainer, bestuurslid of supporter. Daarom zet de stad bewust in op een brede ondersteuning van de clubs. Bij de helpdesk verbonden aan de sportdienst helpen we clubs verder met al hun vragen. Ze kunnen er terecht voor info over financiële ondersteuning, ledenwerving en clubbinding over vergoedingsregelingen voor sporters en trainers.

Ook voor het organiseren van vormingen zowel op sportief als op organisatorisch vlak mogen ze op onze ondersteuning rekenen. Tot slot krijgen clubs ook op steun op infrastructureel vlak. Daarbij streven we naar een aanbod van volwaardige multifunctionele complexen in alle deelgemeenten. Deze sportattractiepolen vormen het hart van de sportbeleving in elke buurt.

We brengen onze clubs regelmatig samen om synergiën of samenwerkingsverbanden te zoeken, maar dagen hen ook uit om het tegen elkaar op te nemen. Zo namen veertig Hasseltse atleten vorige jaar als ambassadeur van hun club deel aan de ‘Sportcontainer Challenge’.  In zeven verschillende disciplines trachtten ze zo snel en zo hard mogelijk te knallen op elk onderdeel over het hele parcours om zo de beste tijd en score neer te zetten. Voor dit unieke project ontvingen we een award uit handen van Sport Vlaanderen en mogen we ons terecht een jaar lang #sportersbelevenmeer-stad noemen.

Hasselt als thuisbasis van regionale en nationale top

Als hoofdstad van Limburg zijn we meer dan ooit de thuisbasis van tal van topclubs. Basketbalclub Limburg United en traditieclub in het handbal, Initia Hasselt zijn misschien wel de bekendste voorbeelden. Ook in het zaalvoetbal, draait Hasselt mee aan de nationale top. Full Hasselt werkt in de hoogste klasse van het Futsal zijn thuiswedstrijden af in topsporthal Alverberg, die momenteel een kleine make-over ondergaat.

Bovendien steekt ook onze Hockeyclub Hasselt Stix zijn neus aan het venster, op de clubsite er binnenkort een gloednieuw clublokaal. En laten we het schaatsen niet vergeten. Want ook daar laat Hasselt van zich spreken. In de schaatsbaan van Sport Vlaanderen waren we onlangs samen met de kunstschaatsclub Hasselt nog gaststad voor de Ice Talent Trophey, een internationale wedstrijd voor jongens en meisjes. Deze topsporten creëren in hun zog extra bezoekersstromen naar Hasselt en zijn in die zin ook een belangrijke bron van inkomsten voor onze lokale handel en horeca.

Uniek aanbod sportkampen en sportcursussen

De Hasseltse sportclubs zijn actief in meer dan 60 verschillende disciplines. Waar clubs en het commerciële circuit bepaalde activiteiten niet kunnen aanbieden, tracht de sportdienst aanvullend te werken. Het zet daarbij in op de organisatie van vooruitstrevende en vernieuwende sportcursussen en sportkampen. De sportkampen richten zich zowel naar kleuters en lagereschoolkinderen als naar tieners. Daarmee bereikt de stad Hasselt jaarlijks om en bij de 7000 deelnemers, die tijdens de schoolvakanties verspreid zijn over een twintigtal verschillende kampen per week. Telkens werken onze diensten hiervoor nauw samen met clubs en externe organisatoren en zetten we in op combinaties met andere activiteiten. Zo zijn er kampen waar kinderen naast sportactiviteiten ook kunnen kennismaken met de werking van de kunstacademie of het conservatorium. Op die manier proeven kinderen van verschillende activiteiten. Op die manier kunnen we ook minder sportieve kinderen toch aan het bewegen krijgen.

De trimestriële sportcursussen zijn een tweede pijler waarop de sportdienst actief inzet om zo veel mogelijk mensen (van 1 tot 99 jaar) op een laagdrempelige manier aan het bewegen te krijgen. Zo verwelkomen we gemiddeld 1500 deelnemers per week op de diverse sportcursussen. Ook hier werken we als stad zo veel mogelijk vernieuwend en aanvullend op het bestaande aanbod. Paradepaardjes zijn de zwemcursussen en de cursus watergewenning voor kinderen vanaf 4 jaar, waarmee we maar liefst 640 deelnemers per week bereiken. Inclusie is daarbij het motto. Daarom bieden we lessenreeksen aan speciaal voor kinderen met een beperking. Ook senioren verliezen we niet uit het oog. Het is cruciaal om hen aan het bewegen te houden. Daarom is er een aanbod op maat van senioren met onder andere initiaties netbal, tafeltennis, dansnamiddagen en fietstochten.

Naar (Top)sportinfractructuur van de toekomst

Slimme investeringen in infrastructuur moeten topsport verder inbedden in onze stad en zorgen ervoor dat iedereen die op een recreatieve wil sporten, zijn of haar gading kan vinden. Zo beschikt Hasselt met het Zwembad Kapermolen over een gloednieuw complex met onder meer een groot sportbad, een golfslagbad, kinderbad, olympisch buitenbad en recreatief gedeelte. Daarmee is het dé plek waar je aan competitiezwemmen kan doen of kan langskomen voor een actieve gezinsuitstap.

Dat is lang niet alles. Hasselt is al jaren gekend binnen de regionale skatescene als the place to be. In het prachtig vernieuwde en bekroonde Kapermolenpark kunnen skaters en bmx’ers hun hart ophalen in een outdoor skatepark van maar liefst 3000 m². Bovendien is Skeeleren helemaal in opmars, en daar spelen we graag op in! Samen met Sport Vlaanderen en de stad Genk openden we vorig jaar nog een splinternieuwe Skeelerroute – de eerste in Vlaanderen – door beide steden. De routes – tot wel 35 km lang – brengen je langs een resem toeristisch hotspots in en rond de stad. En tot slot voor wie op zoek is naar actie en avontuur, is het Actionpark in Kiewit een echte must! Je kan er terecht voor teambuildings; uitdagende activiteiten zoals een survivalparcours, xl games, klimmuur, waterparcours en nog zoveel meer.

Ook specifieke topsportinfrastructuur blijft een aandachtspunt. Zo wordt op dit moment in samenspraak met Sport Vlaanderen onderzocht of de huidige overdekte schaatsbaan (Schaverdijn) kan uitgroeien tot olympische schaatsinfrastructuur. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden voor het aanleggen van een wildwaterbaan langs het Albertkanaal, waar watersporten zoals kajak en rafting op hoog niveau kunnen plaatsvinden.

Maar ook een kwalitatieve basisinfrastructuur voor sportclubs blijft een aandachtspunt. Zo wordt het komende jaar in de wijk Runkst een topsport gymnastiekzaal gebouwd met financiële ondersteuning van Sport Vlaanderen. Verbonden aan deze sporthal komen er nieuwe outdoor tennis- en padelterreinen, een sportzone voor urban sports, looproutes, een voetbalterrein en een zone voor ongeorganiseerde sporten.

Speerpuntevenementen zetten Hasselt verder op de kaart

Dit jaar, maar ook de komende jaren, moeten zo veel mogelijk Hasselaren en bezoekers van onze stad kunnen proeven van sport in al zijn facetten. We versterken daarom gevestigde waarden, maar zetten ook actief in op een aantal nieuwe events. Zo moet de unieke Studentenregatta (8 mei), hét uithangbord worden voor watersport in de regio en zelfs in Vlaanderen. Daarnaast proberen we Dwars door Hasselt (10 oktober), dat nu al bekend staat als één van de grootste stratenlopen in Vlaanderen, nog meer te laten leven in onze stad en regio. Het evenement is dit jaar trouwens aan zijn 40ste editie toe. We hopen dat we dit jaar weer meer dan 10.000 lopers in onze stad mogen verwachten.

Tijdens het eerste weekend van juni wordt Hasselt het centrum voor recreatief fietsten, wielertoerisme en wielrennen. Hasselt is op 6 juni immers startplaats voor de Ronde van Limburg, die met organisator Flanders Classics moet uitgroeien tot dé belangrijkste professionele wielerwedstrijd in Limburg. We grijpen deze wielerwedstrijd ook aan om Hasselaren de dag voor de profkoers te laten proeven van enkele mooie fietsroutes, een fietsmarkt en nog zoveel meer. Natuurlijk krijgen ook de Hasseltse sportclubs een belangrijke plaats in deze evenementen. Tijdens ‘Hasselt Sport’ (27 augustus) krijgen zij de kans om hun werking uitgebreid aan het brede publiek voor te stellen.

Alle info over het sportaanbod in Hasselt is terug te vinden op www.hasselt.be/sport.