Extra structurele steun voor Vlaamse sportfederaties

Vlaams minister van Sport Ben Weyts investeert vanaf volgend jaar structureel 1 miljoen euro extra in de werking van maar liefst 52 sportfederaties, die de sportclubs in Vlaanderen ondersteunen. Hij kondigt dit aan in een persbericht. Goed nieuws dus, voor ruim 1,4 miljoen Vlamingen die wekelijks sporten bij één of meerdere van de 18.500 Vlaamse sportclubs.

Uni- en multisportfederaties spelen een cruciale rol in de Vlaamse sportwereld. Zij ondersteunen de 18.500 sportclubs onder meer op sporttechnisch, bestuurlijk, administratief en ethisch gebied. Een kleine 500 medewerkers bij de sportfederaties ondersteunen elke dag de 300.000 vrijwilligers die de sportclubs draaiende houden.

Die sportwereld is momenteel springlevend: het aantal Vlamingen die aan georganiseerde sport doen is de laatste 7 jaar gestegen met 13,5% en ook het aantal clubs blijft jaar na jaar stijgen. Vlaanderen investeert momenteel € 22 miljoen per jaar in de werking van de federaties en dus ook de clubs. Dankzij deze structurele budgetverhoging krijgen de federaties nog meer slagkracht. Veel sportclubs zijn kleine amateurverenigingen, volledig gedragen door vrijwilligers. Federaties ondersteunen hen waar mogelijk om grotere, sterkere verenigingen te worden. Professionele boekhouding, sponsorwerving, het verbeteren van organisatorische vaardigheden.

“Dit is een bewuste keuze voor een structurele budgetverhoging: geen eenmalige impuls, maar fors extra middelen waar het echt een verschil maakt”, zegt Weyts. “Sport is als maïzena: het is een bindmiddel tussen jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Je hebt in een sportclub bovendien de garantie dat je duurzaam en kwaliteitsvol aan sport kan doen. Het is dus niet zonder reden de meest populaire verenigingsvorm in Vlaanderen.”