Buitenspeeldag 2023

Registreer tijdig jouw Buitenspeeldag!

Op woensdag 19 april 2023 gaat in heel Vlaanderen en Brussel weer de Buitenspeeldag door. In je eigen buurt buiten kunnen spelen en bewegen heeft een onschatbare waarde. We roepen daarom alle lokale besturen en/of organisatoren op om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren gebruik kunnen maken van het publiek domein in hun buurt (straten, pleintjes, parkjes). Breng het speelweefsel in kaart en maak je initiatieven duurzaam en blijvend.

Alle schermen gaan op zwart van 13.00 uur tot 17.00 uur, het ideale moment dus om collectief te gaan ravotten.

De Buitenspeeldag is het hoogtepunt van een campagne die enerzijds kinderen en jongeren aanzet om buiten te sporten en spelen in hun onmiddellijke woonomgeving. Anderzijds stimuleert het openbare besturen en ouders om kinderen en jongeren buiten te laten spelen en sporten in die onmiddellijke woonomgeving.

Buitenspeeldag als kers op de taart van 365 dagen buitenspelen

Vlaanderen en Brussel zijn al jaar en dag gekend met wat de Buitenspeeldag inhoudt. Op die dag gaan alle schermen op zwart en worden kinderen, jongeren en hun gezinnen gestimuleerd om naar buiten te gaan. Volop spelen, ravotten en beweging is wat de klok slaat. Met het traject #365dagenbuitenspelen willen we dat idee extra in de verf zetten. Want zeg nu zelf, wat is er beter dan één Buitenspeeldag? Juist; élke dag Buitenspeeldag!

We dagen lokale besturen uit om werk te maken van een buitenspeelbeleid. Een buitenspeelbeleid zorgt ervoor dat kinderen en jongeren fijn willen, mogen én kunnen buiten vertoeven. Het dwingt je na te denken over het belang van spelen, de waarde van kwaliteitsvolle speel- en beweeginfrastructuur en zorgt voor een samenleving waar kinderen en jongeren welkom zijn. Als gemeente en organisator kan je je dus ook achter dit traject zetten. Gebruik de gekende Buitenspeeldag als kick-off voor een buitenspeeljaar, een kerst op de taart om het buitenspelen te promoten. Betrek tijdens de Buitenspeeldag zoveel mogelijk kinderen, jongeren en hun gezinnen. Probeer gedecentraliseerd te werken om speelkansen op zoveel mogelijk plekken te kunnen aanbieden. Maar denk daarnaast dus ook na hoe je doorheen het hele jaar kinderen en jongeren naar buiten kan trekken.

Meer informatie

Op onze website vind je een algemene pagina rond de Buitenspeeldag waarbij je jouw gemeente of organisatie kan registreren. Organiseert jouw bestuur en/of organisatie ook een activiteit: zorg ervoor dat je je tijdig registreert via deze link. Ben je op zoek naar fijn promomateriaal, download het hier! Meer informatie nodig of op zoek naar inspiratie? Kijk dan zeker eens op www.buitenspeeldag.be.

Wil je meer weten over het organiseren van de Buitenspeeldag? Neem dan snel een kijkje bij GoeGespeeld!, één van onze partners die het secretariaat beheert. Bij vragen kan je contact opnemen via info@buitenspeeldag.be.

Jouw contact bij
Netwerk Lokaal Sportbeleid
Jasper De Swarte
Jasper De Swarte Medewerker Sportparticipatie & Buurtsport T 03 780 91 08 jasper@lokaalsportbeleid.be