Startdag Vierdaagse Sportclubondersteuning

Sportclubs ondersteunen kan je op heel wat manieren. Deze vierdaagse verruimt je blik op als sportfunctionaris, promotor of sportclubondersteuner. Netwerk Lokaal Sportbeleid geeft o.a. het woord aan VrijwilligerswerkWerkt, de Vlaamse Sportfederatie, Sportwerk Vlaanderen en Baristaz. Elke trajectdag heeft een specifieke focus waardoor inschrijven voor de vier dagen wordt aangeraden. Zo leer je tijdens het traject niet alleen met elkaar, maar ook van elkaar!

Dag 1: Netwerk Lokaal Sportbeleid

Een brede kijk op sportclubondersteuning? Welke ondersteuningsvormen bestaan er en welke thema’s zijn belangrijk? Welke past jouw gemeente reeds toe en welke zou je willen toepassen? Hoe worden clubs ondersteunt vanuit de gemeente en hoe aanvullend of verschillend is het ondersteuningsaanbod van federaties?

In de namiddag focussen we ons op samenwerking tussen sportclubs. Sportclubs goed laten samenwerken is de droom van iedere dienst. Maar hoe pak jij dit nu aan vanuit de gemeente? Doe inspiratie op en versterk jouw competenties als facilitator rond samenwerking.

Dag 2: VrijwilligerswerkWerkt

Je werkt als sportfunctionaris heel vaak met vrijwilligers. Wat is er anders in het werken met vrijwilligers dan in het werken met beroepskrachten? Hoe zorg je ervoor dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn? Hoe kan je future proof werken met vrijwilligers? Wat zijn de behoeften van de hedendaagse vrijwilliger? Hoe kan je zorgen dat niet alleen het bestuur maar de volledige club getriggerd wordt? Hoe creëer je een community die betrokken is?

Dag 3: Vlaamse Sportfederatie en Sportwerk Vlaanderen

Benieuwd welke ondersteuning je als gemeente en club bij de Vlaamse Sportfederatie kan krijgen? De diverse opleidingen die vroeger onder de naam van Dynamo Project werden aangeboden, vind je nu terug in het aanbod van de Vlaamse Sportfederatie.

Wat is Clubgrade, welke principes hanteert het en welke oplossingen biedt het? Maar ook welke lessen zijn hieruit geleerd? Daarbovenop krijg je deze dag een inleiding op begeleidingsvormen en methodieken om mee aan de slag te gaan als sportclubondersteuner naar de methodiek voor vraagverkenners 2.0 uit Clubgrade.

Dag 4: Baristaz

Wat zijn de uitdagingen van de verenigingen? Wat is een vereniging? Wat is de vereniging 2.0?
Wat is besturen en hoe ziet het bestuur 2.0 eruit? Wat kan je doen om de verenigingen in je gemeente te versterken en welke rol speel jij daarbij?

Traject · Sportclubondersteuning · Oost-Vlaanderen
Startdag Vierdaagse Sportclubondersteuning

Datum

Dag 1 - Donderdag 11 mei 2023 Van 09u30 tot 16u00

Prijs

€ 150 voor leden

Locatie

Netwerk Lokaal Sportbeleid vzw
August de Boeckstraat 1 bus 3
9100 Sint-Niklaas

Toon op kaart

Organisatie

Netwerk Lokaal Sportbeleid vzw
August de Boeckstraat 1 bus 3
9100 Sint-Niklaas
03.780.91.00
www.lokaalsportbeleid.be
info@lokaalsportbeleid.be

Schrijf je in voor deze activiteit