Relance-oproep voor Recreatief en Sportief fietsen

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir wil met haar relancebeleid een doelgerichte herstart voor de toeristische sector, met een verhoogde inzet en nieuwe impulsen. Een relance-oproep rond fietsen biedt ook mogelijkheden voor een lokaal sportief beleid.

Onder voorbehoud van goedkeuring van de desbetreffende Besluiten van de Vlaamse Regering zal Toerisme Vlaanderen dit voorjaar in het kader van dit relancebeleidย 5 thematische relance-oproepenย aankondigen, waaronder de relance-oproep voor Recreatief en Sportief fietsenย (2 miljoen euro) met focus op belevingselementen en multifunctionele servicepunten langs de icoonfietsroutes en de โ€˜Cycling in Flandersโ€™ routes (lancering op 15 maart 2022).

Ook de relance-oproep voor Natuurย (3,6 miljoen euro) met de focus op belevingsvolle pleisterplaatsen en multifunctionele servicepunten voor wandelen, het inrichten van onthaalpunten bij de boer en het ontwikkelen van recreatieve vaarroutes kan ook voor ‘het algemeen beweegbeleid’ van een lokaal bestuur interessant zijn (lancering april 2022).

Naast de inhoudelijke focus van de relance-oproep, voorzien deze oproepen ook de nodige ondersteuning om transversaal in te zetten op 4 relance pijlers, aansluitend op het Europese relancebeleid:

  • Vergroening
  • Duurzaamheid
  • Digitalisering
  • Bewuster reizen

De definitieve lancering volgt meteen na de goedkeuring door de Vlaamse Regering. Een steunaanvraag indienen zal enkel mogelijk zijn via het digitaal subsidieloket. De indieningsperiode zal 2 maanden bedragen.

Alle randvoorwaarden, beoordelingscriteria, verdere specificaties en de link naar het digitaal subsidieloket zullen bekend gemaakt worden na goedkeuring van de desbetreffende Besluiten van de Vlaamse Regering.

Info- en inspiratiesessie

Op 15 maart 2022 is het zover, dan lanceert Toerisme Vlaanderen de eerste twee relance-oproepen waaronder ‘Recreatief en Sportief fietsen’. Ondertussen kan je je al inschrijven voor de info- en inspiratiesessie (toelichting van de belangrijkste informatie; de oproepen aan de hand van een reeks inspirerende voorbeelden illustreren; en voldoende ruimte voor vragen).

De info- en inspiratiesessies voor de oproepen ‘Recreatief en Sportief fietsen’ gaat online door op donderdag 24 maart 2022 via Teams. Informatie over deze inspiratiesessie of de oproep vind je hier.